StoryEditorOCM
RegionalFOTO: PROMJENA NA ČELU AKROBATSKE GRUPE

Darko Belančić postao novi vođa "Krila Oluje"

Piše Marinko Karačić
10. travnja 2017. - 23:08

Natporučnik Darko Belančić postao je u ponedjeljak, 10. travnja novi vođa akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) "Krila Oluje".Dosadašnji dugogodišnji vođa pukovnik Damir Barišić uz dužnost zamjenika zapovjednika Eskadrile aviona nastavit će pružati potporu grupi kao savjetnik.

Primopredaja vođenja grupe između natporučnika Belančića i pukovnika Barišića organizirana je u prostorijama "Krila Oluje" u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, a primopredaji su uz pilote grupe nazočili zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan, zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Željko Harapin i dosadašnja članica grupe bojnica Diana Doboš. 

Tom prigodom brigadir Lučan zahvalio je pukovniku Barišiću za izniman doprinos u vođenju grupe, te zaželio uspjeh natporučniku Belančiću u vođenju i daljnjem razvoju „Krila Oluje“.

Pukovnik Barišić bio je član "Krila Oluje" 2004.-2012. te od 2015. do danas pri čemu je zabilježio ukupno 121 nastup od čega 86 u ulozi vođe grupe. "Nakon gotovo 13 godina od svog prvog leta u akrobatskoj grupi mogu reći da sam zaista ponosan i zahvalan na svakom trenutku provedenom u "Krilima Oluje". Želio bi zahvaliti svim dosadašnjim članovima grupe na njihovom doprinosu u djelovanju grupe, bila mi je čast i užitak sa svima njima letjeti u grupi kao pilot i vođa grupe. Posebno sam ponosan na ovu mladu postavu koja je preuzela veliku odgovornost u najzahtjevnijem trenutku i u manje od godinu dana od ulaska u "Krila Oluje" došla do osvajanja glavne nagrade na najprestižnijem vojnom aeromitingu na svijetu. Siguran sam da će i pod vođenjem natporučnika Belančića "Krila Oluje" nastaviti na najbolji mogući način promovirati OSRH u zemlji i svijetu, kao što smo to vrlo uspješno radili proteklih 12 godina svog postojanja", naglasio je pukovnik Barišić.

Natporučnik Belančić zahvalio je pukovniku Barišiću za neizbrisiv trag koji je ostavio u povjesnici „Krila Oluje“ te je naglasio da će pukovnik Barišić ostati i dalje vrlo bitan i koristan član u svim aspektima rada grupe kao mentor. "Privilegija je biti pilotom „Krila Oluje“, a s novom pozicijom vođe grupe dolazi i velika odgovornost", poručio je natporučnik Belančić.

Natporučnik Darko Belančić na dužnosti je nastavnika letenja u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze, rođen je 1983. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti za vojnog pilota 2007., a članom „Krila Oluje“ postao je 2015. s kojom je dosad imao 29 nastupa. Sveukupno je ostvario oko 1600 sati naleta na avionima ZLIN-242L i Pilatus PC-9M.

"Krila Oluje" započela su uvježbavanje Programa za sezonu 2017. u novom sastavu: vođa natporučnik Darko Belančić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj bojnik Zvonimir Mravunac dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnici Denis Živaljić i Ivan Rendulić.

 

19. travanj 2024 16:46