StoryEditorOCM
RegionalSLUČAJ "VAGABUNDO" NA SUDU

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović optužen za utaju poreza

11. travnja 2017. - 20:40
kapovic

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović (41) u utorak je na Općinskom sudu u Zadru opovrgnuo krivnju da je utajio porez u kafiću "Vagabundo", što mu se stavlja na teret Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) još od 2009. godine. Optužen je da nije podnio poreznu prijavu za svoj kafić na otoku Viru u razdoblju od 1. srpnja 2005.godine do kraja veljače 2007. godine čime je državni proračun oštetio za iznos od 20 tisuća kuna. Kako na zahtjev pravnih tijela nije predočio poslovne knjige, mogući dohodak iz njegovog kafića "Vagabundo" procijenjen je prema zaradi sličnih obrta na otoku Viru.

- Prema toj procjeni, riječ je o utajenom porezu na dohodak i PDV-a koji prelazi 20 tisuća kuna, a kojeg je okrivljenik naknadno podmirio – kazala je zastupnica optužbe Branka Rukavina. Obrazlažući optužbu pojasnila je kako je na temelju dokumentacije poreznih tijela nedvojbeno utvrđeno da je Kapović tijekom dvije poslovne godine u kontinuitetu propustio prijaviti ostvareni dohodak.

- Novac nije polagao na žiro račun obrta već je poslovao gotovinom, a njegov obrt nije imao karakter sezonske djelatnosti, odnosno tako nije prijavio - rekla je zastupnica optužbe. Sudski postupak za drugo kazneno djelo povrede obaveze vođenja trgovačkih knjiga za koje se Kapović također teretio, u utorak je na sudu na prijedlog tužiteljstva, obustavljeno zbog zastare kaznenog progona protekom deset godina.

Istaknuvši kako ni u čemu nije postupao protupravno, već da je djelatnost u kafiću u to vrijeme obavljao samo sezonski odvjetnik Andrej Korljan zatražio je obustavljanje kaznenog postupka protiv Kapovića.

- U ovom se slučaju zapravo problematizira način obračuna djelatnika zadarske Porezne uprave zbog čega je Kapović pokrenuo Upravni i sudski postupak protiv Porezne uprave. Unatoč tome, za vrijeme trajanja postupka podmirio je sve svoje obaveze u čemu je vidljiv izostanak subjektivne komponente, odnosno namjere. Štoviše, u tom periodu on nije bio obaveznik plaćanja PDV-a, no unatoč tome podmirio je i tu obavezu. U Prekršajnom postupku platio je i kazne sa svih osnova – kazao je Kapovićev odvjetnik Andrej Korljan sucu Ivanu Markoviću

.Prije nego što je opovrgnuo krivnju za utaju poreza, Kapović je odgovarajući na pitanja na sudu rekao kako, uz mjesečnu plaću od 12 tisuća kuna, u kafiću "Vagabundo" na godinu zaradi neto iznos od 800 tisuća kuna, te da je vlasnik stana u Zadru i više nekretnina na otoku Viru. Smatra kako nije kriv jer je sve svoje obaveze podmirio, a u probleme ga, kako je kazao, uvijek "ubaci" suprotna politička struja na otoku.

20. travanj 2024 01:27