StoryEditorOCM
RegionalFOTO: PRVI SAMOSTALNI LETOVI

Omanski se piloti vinuli Pilatusima iznad Zemunika

Piše Zadarski.hr
22. travnja 2017. - 15:23

Prva skupina od ukupno osam polaznika četvrtog naraštaja pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) koji se školuju u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku uspješno je u petak 21. travnja 2017. izvela prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M.

Samostalni letovi obuhvaćaju po tri školska kruga iznad piste u Zemuniku, a njihovu izvedbu prate nastavnici letenja. Prethodno su svi polaznici obuke odletjeli ispitne letove uz vodstvo ovlaštenih ispitivača letenja na kojima se daje ocjena za pristupanje samostalnim letovima.

Prve čestitke za uspješne samostalne letove omanskih pilota uputili su im njihovi nastavnici letenja i voditelj obuke bojnik Robert Ribarić koji je istaknuo kako su samostalnim letovima polaznici obuke iz Sultanata Oman potvrdili samostalnost i spremnost u nastavku školovanja kroz razdjel akrobatskog letenja. „Riječ je o naraštaju koji vrlo ozbiljno pristupa pripremi i provedbi letačkih zadaća tako da su i rezultati ispitnih letova te današnji „samostalci“ potvrdili usvojenost svih sadržaja dosadašnjeg ciklusa obuke. Ovo je trenutak koji im dodatno podiže samopouzdanje i osigurava nastavak obuke kroz akrobatsko letenje nakon kojeg ponovno polažu ispitne letove i samostalno upravljanje avionom“, iznio je bojnik Ribarić.

I ovaj ciklus obuke obuhvaća pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje i na kraju razdjel presjeka svih segmenta obuke. Obuka traje do kraja ove godine, a po polazniku radi se o naletu od oko 130 sati. Cilj obuke omanskih pilota u Zemuniku je osposobiti ih za prijelaz na slijedeći tip aviona u njihovoj obuci u Omanu. Riječ je o školovanju na komercijalnoj osnovi, a do sada je kroz tri prethodna naraštaja školovanje u bazi Zemunik završilo ukupno 30 omanskih pilota.

19. travanj 2024 05:06