StoryEditorOCM
RegionalSTIŽE NAM ZATOPLJENJE!

Vakula najavljuje nove vremenske ekstreme: hoćemo li uskoro otvoriti sezonu kupanja?

Piše PSD
22. travnja 2017. - 16:48
dugi_rat3-140716

Ekstremi ne posustaju! Nakon što je potkraj ožujka i početkom travnja u većini Hrvatske bilotoplo kao nikada u povijesti mjerenja tog dijela godine, u ovome tjednu gotovo pa sasvim suprotna priča. Na žalost, ponegdje i uz mraz, koji prijeti i ove subote. Srećom, slijede topliji dani, barem mjestimice ponovno čak i iznadprosječno topli. Nadajmo se ne i s novim rekordima, najavljuje Zoran Vakula za HRT.

U istočnim krajevima Hrvatske  u subotu djelomice sunčano, povremeno s umjerenom i povećanom naoblakom, a puhat će slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar. Najniža će temperatura biti od -2 do 1, uz mogućnost mraza mjestimice, a najviša između 15 i 17.

Jugozapadnjaka će biti i u središnjim predjelima, slabog i umjerenog. I tu će biti dosta sunca, a u Međimurju i Podravini prema kraju dana jače će se naoblačiti te se navečer očekuje mjestimična kiša. Jutro hladno, a danju s temperaturom od 16 do 18.

Slično će toplo ili stupanj-dva hladnije biti i na sjevernom Jadranu te u gorskim predjelima, gdje će također ujutro postojati uvjeti za mraz zbog negativnih vrijednosti temperature. Zapuhat će tijekom dana jugozapadni i zapadni vjetar te će prevladavati sunčano.

Sunca neće nedostajati i na srednjem Jadranu, uz povremeno umjeren, na otvorenome moru i jak sjeverozapadni, uz obalu i zapadni vjetar. Bit će također malo toplije, iako treba upozoriti na hladno jutro u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je lokalno moguć i mraz.

Uglavnom će sunčano biti i na krajnjem jugu uz dnevne vrijednosti temperature od 16 do 19 stupnjeva. I tu će puhati sjeverozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome moru ponegdje i jak, te će more biti malo i umjereno valovito.

U nedjelju će se prolazno jače naoblačiti uz povremenu kišu ili lokalne pljuskove, pri čemu će malo osvježiti. Od ponedjeljka ponovno toplije, uz jugozapadni i južni vjetar te promjenljivu naoblaku iz koje ponegdje, poglavito u gorju, može biti kiše.

Treba upozoriti kako u ponedjeljak opet mjestimice može biti uvjeta za pojavu mraza, većinom u kotlinama Like i Gorskoga kotara.

Na Jadranu će nedjelja biti oblačnija od subote, pri čemu je mjestimice moguć poneki pljusak ili malo kiše. Početkom tjedna, kada će zapuhati jugo koje će postupno jačati, na kišu treba računati uglavnom ponegdje na sjevernom Jadranu. I na moru će temperatura zraka porasti, piše HRT.

Početak idućeg tjedna ipak će biti osjetno topliji nego ovaj, u mnogim mjestima i uz ponovno iznaprosječno visoku temperaturu, najavljuje Vakula.

25. travanj 2024 18:07