StoryEditorOCM
RegionalSKIDANJE PREDRASUDA I UKLJUČIVANJE U SVAKODNEVNI ŽIVOT

Kulinarske radionice za pacijente Psihijatrijske bolnice Ugljan

Piše Zadarski.hr
27. travnja 2017. - 12:12
IMAG2638

Proteklog mjeseca Psihijatrijska bolnica Ugljan je za svoje pacijente koji su pred otpustom s bolničkog liječenja počela provoditi kulinarske radionice. Radi se o radionicama na kojima pacijenti uče samostalno spravljati različita jela s prilozima i salatom, a uključuje i određene edukacije prilagođene mogućnostima polaznika.

Preciznije, u radionice se uključuju pacijenti koji su pred otpustom s bolničkog liječenja, a za koje postoji preporuka psihijatra za uključivanje u ovakvu vrstu aktivnosti. Razlog tome je što se očekuje da će se po završetku bolničkog liječenja te osobe vratiti u svoje obitelji te će se gotovo svakodnevno naći u situaciji da se brinu o pripremi obroka što podrazumijeva nabavku namirnica, njihovu pripremu i termičku obradu. Iz tog razloga djelatnici Bolnice osmislili su radionice koje će se provoditi u ciklusima, a svaki ciklus će se sastojati od osam tematskih dana. Svakog tematskog dana učit će spravljati drugi obrok koji će se sastojati od glavnog jela, priloga i salate, dok će poneki obroci uključivati i juhu.

Paralelno s kulinarskim radionicama održavat će se i edukacije prilagođene mogućnostima i potrebama pacijenata, a vezat će se na određene teme kulinarskih radionica te pravila zdrave prehrane. Svi polaznici dobit će pisane materijale – knjižice s receptima i savjetima.

27. travanj 2024 06:14