StoryEditorOCM
RegionalDOZNAJEMO ŠTO JE PRETHODILO TROSTRUKOM UBOJSTVU U BRODARICI

Luketa nije našao Kemala, pa mu je likvidirao roditelje!

Piše Marina Jurković / SD
28. travnja 2017. - 23:25
SIB

Dan nakon ubojstva 70-godišnjih supružnika Milke i Hakije Keranovića te Ivana Bajića (65), Brodaričani se nisu oporavili od drame koja je počela u srijedu oko 16.30 pronalaskom beživotnih tijela žrtava na predjelu Gominjaka, a završila u četvrtak, 40 minuta poslije ponoći. pucnjem kojim si je trostruki ubojica Boris Luketa (59) pokušao oduzeti život.

Na Gominjaku, pred kućom Keranovićevih, rasporedilo se više policijskih vozila. Istražitelji Centra za forenzička istraživanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba obavljali su svoj posao. Pridružili su im se i šibenski kolege. Svaki trag valjalo je pomno istražiti, izuzeti svaki otisak. Mnoga su pitanja još uvijek bez odgovora, i istražiteljima i mještanima.

Jedno od njih je što je dugogodišnjeg pomorca, upravitelja stroja, koji "nije znao što je imao", kako opisuju Luketu, natjeralo da krene u krvavi pohod. To se, vele, može samo pretpostavljati. Mnogi su uvjerenja kako su to bili neraščišćeni dužničko-vjerovnički odnosi s Keranovićima, koji su mu dugovali stotine tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Na ime tog duga koji je, po nekim pričama, narastao s kamatama i do pola milijuna eura, Luketi je trebala pripasti kuća u vlasništvu dužnika. Najavljivana je, navodno, javna dražba u kojoj se pomorac trebao pojaviti kao kupac. Kuloari tvrde da je iz nekog razloga odustao.

Bogata obitelj

Pretpostavljaju da je s Kemalom Keranovićem, sinom ubijenoga bračnog para, dogovorio neki drugi izvansudski aranžman i tako propustio priliku da, kao vjerovnik, formalno poravna račune s Keranovićima. Zbog goleme svote koju su mu dugovali, međutim, dugogodišnji pomorac nije bio egzistencijalno ugrožen.

Dapače, njegova je obitelj bila jedna od bogatijih u Primoštenu. Baš kao Keranovići, bavio se iznajmljivanjem apartmana, vozio skupe motore i vozila. Njegovi ga poznanici opisuju kao povučenu osobu nesklonu incidentima, ali i povezanu s kamatarskim krugovima i ljudima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni.

Navodno je prije nekoliko dana viđen u jednom od šibenskih kafića upravo u društvu Ivana Bajića, treće žrtve pucnjave na Gominjaku. Bajićevo se ime u javnosti često povezivalo s predstavnicima zagrebačkog podzemlja, prije svega Zlatkom Bagarićem, no sam je to pripisivao "grijehu mladih dana" koji su iza njega.

Neko je vrijeme bio angažiran i u politici kao HDZ-ov član Gradskog poglavarstva Šibenika zadužen za turizam. Bio je i predsjednik gradske Turističke zajednice, a nagrađivan je i kao jedan od ponajboljih privatnih iznajmljivača turističkih kapaciteta.

Koliko je istine u tome da je Bajić, koji je ubijen u svom mercedesu nedaleko od kuće Keranovićevih, zapravo smirivao situaciju i pokušavao posredovati između Lukete i Kemala Keranovića ne bi li se konačno dogovorili oko namirenja duga?

Odgovor na to pitanje bit će poznat nakon kriminalističke istrage koja je, doznajemo, obuhvatila više osoba, među njima i jednu što se povezuje s kamatarskim miljeom.

Neslužbeno, privedena je na obavijesni razgovor. Vjerojatno će se znati više i o susretu Lukete, Bajića i upravo tog trećeg muškarca pred brodaričkom pekarom netom prije pucnjave.

Naši izvori tvrde da se među njima vodila žustra rasprava, da su vikali jedan na drugoga i mahali rukama te da je, u jednom trenutku, Luketa otvorio vrata crvenog clija, izvadio pištolj i ugurao ga u pojas hlača iza leđa.

Oženio imućnu Njemicu

Po Brodarici se govori kako je, zapravo, namjeravao ubiti Kemala, te da mu je provalio u kuću i pucao u roditelje tek nakon bezuspješne potrage za njim. Ubojicu su navodno vidjeli gosti "Sunca", obiteljskoga kafića Keranovićevih, kako se raspituje o svom dužniku.

Kemal je, tvrde naši sugovornici, Luketu primijetio na prilaznom putu, zaključao majku i oca u kuću, a sam pobjegao kroz prozor u obližnju borovu šumu. Za razliku od njegovih roditelja, koje su listom opisali kao ugodne ljude, za Kemala su rijetki Brodaričani što smo ih, pod uvjetom diskrecije, privoljeli na razgovor, imali lijepe riječi. Štoviše, njegov kapital stečen u Njemačkoj opisali su krajnje sumnjivim.

– Otišao je u Njemačku kada je imao 20 i koju godinu, a onda se navodno oženio za imućnu Njemicu i počeo graditi apartmane. Kupio je i staru kuću, adaptirao je, uredio kafić. Poslije su krenule priče da se na svu imovinu upisala banka, da se zadužio preko svake mjere i da se druži s mutnim osobama. Stalno je tramakavao s nekim alatom. Prije nekoliko godina kupio je i ogromnu parcelu kod Mučića i zasadio vinograd. I to je propalo. Najtužnije od svega je što je svoje roditelje uvukao u tu mračnu priču – kazao nam je jedan od sugovornika. Luketa im je, pak, malo poznat, ali su čuli da se raspitivao za najam nekog od sadržaja brodaričke plaže Rezalište, piše Slobodna Dalmacija.

Slažu se, međutim, da Brodarica nije upamtila dužeg dana i noći od one između srijede i četvrtka.

20. travanj 2024 10:07