StoryEditorOCM
RegionalPITKA VODA POSVAĐALA PAŽANE

Gradonačelnik Maržić otkazao poslušnost: 'Da, neću provesti odluku Gradskog vijeća!''

12. svibnja 2017. - 12:38
marzic_

Koncem ožujka čelni ljudi Paga, Novalje, Kolana i Povljane potpisali su sporazum o zajedničkom korištenju vode iz postojeće vodne građevine Komorovac I s kapacitetom od 1.000 kubika, ali i Komorovca II s dodatnih 1.000 kubika, što bi trebalo biti izgrađeno do 2021. godine. Cilj je bio zajedničko korištenje pitke vode za optimalnu opskrbu cijelog otoka, a kapaciteti cjevovoda bi se sa 180 povećali na 230 litara u sekundi.

Ubrzo iza toga, Novalja i Pag kreću u pregovore oko podjednakog sufinanciranja izgradnje Komorovca II i procrpne stanice uz tu vodospremu. Gradonačelnik Novalje Ante Dabo je 19. travnja potpisao taj sporazum, kojim je otvorena i mogućnost uključenja Kolana i Povljane, ali se u međuvremenu u Pagu zakompliciralo.

- Taj drugi sporazum je konkretizacija prvog, ali nakon potpisivanja prvog sporazuma pet je gradskih vijećnika zatražilo izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća i poništenje već potpisanog sporazuma. Ja sam tražio da se u dnevni red uvrsti potpisivanje sporazuma s Novaljom, a da se odbaci prijedlog o raskidu prvog sporazuma svih gradova i općina, kaže paški gradonačelnik Željko Maržić pojašnjavajući da je dogovor s Novaljom postignut prije zahtjeva za poništenje prvog sporazuma i da su neki gradski vijećnici znali da se na tome radi.

Tako se gradonačelnik Maržić našao u blokadi:

- Iako je gradonačelnik Novalje potpisao sporazum, ja to ne mogu učiniti jer bih time preuzeimao financijsku obvezu Grada Paga, a to ne mogu učiniti bez suglasnosti Gradskog vijeća. Očigledno će o tome odlučivati novo Gradsko vijeće jer ja nemam namjeru poništiti prvi, već potpisani sporazum kojega smatram zadovoljavajućim rješenjem za sve jedinice lokalne samouprave na otoku Pagu.

Odbit ćete poslušati Gradsko vijeće?

- Da, neću poslušati Gradsko vijeće. Pa i neki gradski vijećnici su mi nakon sjednice rekli da sporazum s Novaljom odgovara i njima i nama, ali su ipak glasali drugačije. U odluci kojom se od mene traži poništenje prvog sporazuma, jer je navodno štetan za Grad Pag, uopće nema nikakvog obrazloženja iz kojega bi se vidjelo zbog čega je to taj sporazum štetan. Suvislo obrazloženje tog zahtjeva nisam čuo ni u raspravama na Gradskom vijeću, navodi Maržić.

On i sada misli da je ovo interes cijelog otoka:

- Radi se o zajedničkom ulaganju na zajedničkom cjevovodu, projektu od 30 milijuna kuna od čega bi EU sufinancirala 70 posto, Hrvatske vode 20 posto, a jedinice lokalne samouprave preostalih 10 posto. To nisam želio propustiti, jer sami ćemo jako teško realizirati projekt koji je od interesa za cijeli otok Pag. Pa, primjerice, Povljana uopće nema vodu iz cjevovoda nego koriste svoje izvorište i bunare. Osim toga mi se sadašnjim stanjem vovovodne infrastrukture približavao limitima u potrošnji vode, već prošle sezone nekoliko dana u Pagu nismo imali vode, kaže Maržić koji ne želi previše pričati o motivima gradskih vijećnika jer smatra da je zahtjev za raskidanjem već potpisanog sporazuma samo dio politizacija unutar kampanje za lokalne izbore.

A da će i ovo biti vesela kampanja vidi se i iz raspada u vladajućoj koaliciji. Maržić je dosada bio gradonačelnik u ime Paške stranke, a Dario Grašo dogradonačelnik ispred SDP-a. Ali, sada su obojica kandidati za gradonačelnika.

Netko je očigledno zamutio vodu.

18. travanj 2024 20:36