StoryEditorOCM
RegionalSNIMKA OTKRILA PREDIZBORNO REKETARENJE

Milić: Uzimao sam novac od Brkana, ali ne za sebe, nego za stranku. Hvalio se da nam puno pomaže, a nije se baš iskazao

Piše Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
18. svibnja 2017. - 17:20
milic00

Ivo Milić tvrdi kako Vinko Brkan izmišlja s ciljem da ga diskreditira pred izbore i tako, kaže nam, pomogne svojim nalogodavcima. O kome je točno riječ, ili barem na koga sumnja, u razgovoru za "Slobodnu" nije želio otkriti, ali je zato spremno priznao da je od Brkana uzeo novac, piše Slobodna Dalmacija.
 



Velika afera u Trogiru: tehnički direktor Holdinga snimljen kako uzima novac od HDZ-ovca Brkana; Morao sam mu dati, prvo je tražio mito da mi ne otpusti sina, a onda...

– Jesam, uzimao sam novac, ali ne za sebe, nego za stranku.

Kako to mislite, pa na snimci se lijepo vidi kako vam Brkan daje novac i kako ga vi spremate u unutarnji džep sakoa?!

– Brkanov sin Jakov bio je član Hrvatske konzervativne stranke, evo vam i snimke gdje ga se vidi na našim skupovima u majici HKS-a, pa je Vinko odlučio podržati naš rad svojim donatorskim prilogom.

Svaki mjesec?

– Svaki mjesec. To je bila njegova želja.

A vi ste taj novac stavljali u svoj džep. Zašto vam ga Brkan nije uplaćivao na račun, kao što donatori po zakonu i moraju činiti? Zašto niste sklopili ugovor o donaciji?

– Zato što je njemu to bilo nezgodno s obzirom da je član HDZ-a, pa je od mene tražio da primopredaju novca na ovaj način obavljamo.

A zašto ga vi onda niste polagali na stranački račun?

– Jesam.

Kada ste to učinili?

– Početkom petoga mjeseca, odmah nakon otvaranja računa zafinanciranje kampanje. Takva su pravila, sve ide na poseban stranački račun i prijavljuje se DIP-u.

Znači, nakon što je Brkan sve prijavio?

– Nije Brkan ništa prijavio, u tome i jest poanta. Priča da sam ga reketario, a on valjda iz dobrote srca svoga nije ništa prijavio. Ja sam taj koji je cijeli slučaj prijavio policiji.

Snimka je poprilično optužujuća. U jednom se trenutku čak čuje kako Brkanu kažete da za prvi i drugi mjesec ove godine nije baš dao dovoljno novca.

– Brkan se stalno hvalio da on nama puno pomaže, na što sam ja morao reagirati jer sam vidio gdje to vodi. U pitanju su bili mali iznosi, puno manji od onih koje biste očekivali od nekoga tko se toliko hvali. Kampanja je već bila počela, troškovi su rasli i svaka kuna nam je postala bitna, pa sam mu jasno dao do znanja da se i nije baš iskazao.
 



Prodao antifašistički spomenik, osuđen na šest mjeseci uvjetno, istraživao ga USKOK: tko je HDZ-ovac koji je davao novac direktoru trogirskog Holdinga?

Pa, nije baš malo kad vam netko iz mjeseca u mjesec daje po nekoliko tisuća kuna ili nekoliko stotina eura?!

– Što vam je!? To su bili znatno manji iznosi, maksimalno po 600 ili 800 kuna, ukupno oko 13.000 kuna, a eure mi Brkan nikada nije dao, nikada!

Koji je Brkanov motiv da vam ovako, kako kažete, napakosti?

– Očekivao je da će njegov sin Jakov biti visoko na listi HKS-a za Gradsko vijeće i da će se time i on sam okoristiti, a kad smo Jakova stavili na poziciju s koje ne može postati vijećnik, onda je krenuo s lažima i objedama na moj račun.

Istodobno, Jakovljeva supruga iznenada je završila na listi HDZ-a, a Jakov se nakon svega ispisao iz HKS-a. Glavni Brkanov problem je što mu ugovor s "Holdingom" istječe 30. srpnja i koji mu nismo namjeravali produžiti jer smo otkrili brojne nepravilnosti u njegovu radu.

Od 2010. do 2013. Brkan je za "Holding" odradio poslova vrijednih 800.000 kuna, a od 2014. do 2017. 180.000 kuna; iz toga vam je sve je jasno. Isto tako, uhvatili smo ga kako s otpadom ide mimo vage, a jedan djelatnik nam je priznao kako ga je Brkan plaćao da ga pušta mimo vage.

Šef deponija upravo je Jakov Brkan, čovjek za kojega Vinko Brkan tvrdi da ste ga vratili na posao nakon što vam je dao novac, mito...

– Bivša gradska vlast dala je otkaz Jakovu Brkanu, i to je činjenica, jednako kao što je činjenica da smo ga mi vratili na posao nakon što smo ustanovili da je bio u pravu kada je upozoravao na nepravilnosti u radu "Trogir Holdinga". Uostalom, ja, sve i da hoću, ne mogu donositi odluke takve vrste, uprava je iznad mene.

Zar niste vi tehnički direktor?!

– Jesam, ali to samo tako piše, moje stvarne ovlasti nisu veće od običnoga voditelja. Uprava donosi odluke i iz ovog se primjera vidi da je jako dobro što je tako. Kad ste u politici, uvijek vam netko nešto može prišiti, pogotovo u malom gradu u kojem se svi dobro znamo.

Nikakvu ja uslugu Brkanu nisam mogao učiniti, čovjek me lažima želi uništiti. Uostalom, iz svega je vidljivo da nikakvu protuuslugu od mene nije dobio, a to će potvrditi i sud. Sve je on to izrežirao, kad sam došao u njegov kontejner, rekao mi je točno gdje da sjednem i počeo mi u usta stavljati stvari o kojima inače nikada nismo pričali. Bilo mi je to odmah sumnjivo.

A što se Jakova tiče, moram reći još nešto: u vrijeme dok Jakov nije bio šef deponija, deponij je stalno gorio, a otkad smo ga vratili na posao, deponij više ne gori.

Je li vi to dovodite u vezu?

– Ne dovodim ja ništa, mediji su o tome već izvještavali, piše Slobodna Dalmacija.

15. travanj 2024 13:30