StoryEditorOCM
RegionalOČAJNI OTAC OTMICU DJETETA PRIJAVIO PREDSJEDNICI

Majku otmičarku traži čak i Kolinda, a ona s kćerkicom putuje po Hrvatskoj!?

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
24. svibnja 2017. - 13:40
otmica

Nakon prijave oca, Ured predsjednice dokumentaciju je proslijedio MUP-u, a u međuvremenu građani javljaju da su majku s djevojčicom vidjeli najprije u Splitu, zatim u Zagrebu, pa u Varaždinu

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović upućen je dopis Robertu Kopalu, državnom tajniku u Ministarstvu unutarnjih poslova, vezano uz prijavu otmice maloljetne djevojčice s Malte od strane hrvatske državljanke. U dopisu koji je potpisala Anamarija Kirinić, predstojnica Ureda predsjednice, stoji kako im prosljeđuju zaprimljenu dokumentaciju o otmici na uvid i mjerodavno postupanje njihovih nadležnih službi.

Riječ je o slučaju odvođenja jednoipolgodišnje kćeri Andreasa Wila Gerdesa, njemačkog državljanina s prebivalištem na Malti, u Hrvatsku unatoč sudskom postupku za skrbništvo na malteškom sudu zbog kojeg dijete nije smjelo ići van granica te uputi liječnika da ne smije putovati i izlagati se naporima zbog svog osjetljivog zdravstvenog stanja.

Djevojčici je nedugo nakon poroda dijagnosticiran hidrocefalus te je operirana i nužan joj je stalni liječnički nadzor i skrb. Otac ne zna gdje mu je dijete od ožujka ove godine, kada je njezina majka Anika de Vilera (36) iz Siska, hrvatska državljanka, otišla s njom u Hrvatsku i odbija svaki kontakt s njim.

– Tijekom nedavnog posjeta vaše predsjednice Malti, naši mediji pitali su je za slučaj. Također je moj prijatelj Friedrich Oehlerking prijavio pisanim putem u moje ime otmicu direktno Uredu predsjednice – potvrdio nam je Andreas Wil Gerdes.

Friedrich Oehlerking, njemački novinar, uputio je pismo i malteškim vlastima te je i ono priloženo uz dopis Ureda predsjednice. U dopisu upućenom MUP-u stoji kako predsjednica nije ovlaštena postupati u predmetnoj stvari, no vodeći računa o predmetu obraćanja, proslijedila je pismo državnom tajniku Kopalu na, kako stoji, uvid i postupanje.

O zaprimljenim pismenima i dopisu upućenom MUP-u obaviješteno su i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo pravosuđa.

Inače, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je već mjesec dana upoznato sa slučajem. Kako je u Hrvatskoj centralno tijelo za postupanje po Haaškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece upravo navedeno ministarstvo, Međunarodna socijalna služba Republike Malte dostavila im je obavijest o odvođenju maloljetne osobe. Od tada je u tijeku postupanje radi utvrđivanja okolnosti slučaja.

Paralelno s tim Policijska uprava zagrebačka provodi od početka svibnja kriminalističko istraživanje na temelju kaznene prijave koju je otac djevojčice podnio protiv majke za otmicu, ali i zanemarivanje djeteta zbog propuštenih liječničkih termina.



Za to vrijeme ocu djevojčice i medijima javlja se niz osoba iz Hrvatske koje otprije poznaju Aniku de Vileru te su je vidjeli najprije u Splitu, zatim u Zagrebu te protekli tjedan u Varaždinu. Kako su nam javili, s njom je jedna ženska osoba te dvoje djece, mala Aurelia Mitra i nekoliko godina stariji dječak.

 

25. travanj 2024 14:13