StoryEditorOCM
RegionalDOBRA VIJEST ZA AMBULANTE NA ZADARSKIM OTOCIMA

Doktora za sezonu neće faliti, a stiže i nova oprema za ordinacije

Piše AVŠ
30. svibnja 2017. - 14:26
brod_ambulanta-180211

Gotovo milijun kuna uložit će se ove godine u dodatne medicinske timove za turističku sezonu na zadarskom području, a sredstva će zajednički financirati Županija, Ministarstvo turizma i jedinice lokalne samouprave.

Dodatni timovi u sklopu Zavoda za hitnu medicinu Zadarke županije bit će organizirani na šest lokacija i to u samom gradu, Biogradu, Starigradu, Preku te otocima Pagu i Viru koji u ljetnim mjesecima drastično poveća broj svojih stanovnika. Prema informacijama iz županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, u vremenu od 1. lipnja do 31. kolovoza, dakle puna tri mjeseca, dva dodatna tima dobit će grad Zadar, jednako kao i Biograd gdje će nove ekipe pokrivati područje Pakoštana te Svetog Filipa i Jakova, ali od 15. lipnja.

Po jedan tim dobit će Starigrad, Preko i Pag dok će otok Vir, zbog svoje specifične situacije, u okviru ispostave Hitne u Ninu za ovo ljeto dobiti tri dodatna tima. Natječaji za zapošljavanje već su raspisani i zaključeni, a kako doznajemo, ove sezone neće biti problema s pronalaskom stručnog kadra.

- Tako je, natječaj za zapošljavanje liječnika, medicinskih tehničara i vozača provodio je Zavod za Hitnu medicinu i javio se dovoljan broj kandidata da možemo popuniti sve punktove-kazao je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo.

Dodatni sezonski timovi nisu jedina dobra vijest za otočke ambulante. Naime, Zadarska županija dobila je nedavno u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gotovo dva milijuna kuna iz europskih fondova za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima kao udaljenim područjima, a čak 1,6 milijuna kuna od tog iznosa su bespovratna sredstva!

Ostatak od 289 tisuća sufinancirat će sama Zadarska županija. Od ukupno 18 županija koja imaju pravo na pristup financiranju iz ovog programa teškog 170 milijuna kuna, Zadarska županija jedna je od četiri najaktivnije jedinice regionalne samouprave zahvaljujući čemu će se pet otočkih ambulanti, sukladno traženim uvjetima i indeksu razvijenosti, do kraja iduće godine opremiti i modernizirati. Polovica novca, ukupno oko milijun kuna, bit će potrošena na nabavku medicinske opreme za ordinacije obiteljske medicine na otocima Viru, Istu (uključujući i Molat), Neviđanima na Pašmanu i Božavi na Dugom otoku.

U pitanju su uređaji koji se koristi u ordinacijama obiteljske medicine poput prenosivih EKG aparata, aspiratora, mobilnih aparata za davanje kisika s pripadajućim setovima za reanimaciju, kirurških lampi i setova za malu kirurgiju, spirometara, sterilizatora, lampi za terapiju kroničnih rana, stolnih tlakomjera te ostale potrebne opreme za svakodnevni rad.

- Uz to, na Pagu će se za djelatnost zdravstvene zaštite žena nabaviti ultrazvučni aparat i sonda te amnioskop i kolposkop, a za djelatnost dentalne zdravstvene zaštite stomatološka stolica s pripadajućim instrumentima- kaže Franka Krajnović, voditeljica projektnog tima iz UO za zdravstvo i socijalnu skrb.

Preostali dio sredstava, oko 600 tisuća kuna, namijenjeno je manjim infrastrukturnim zahvatima koji će se obaviti u Povljani na Pagu dok će u Žmanu na Dugom otoku bit će nabavljena i ugrađena platforma za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Također, u osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom, u ordinaciji na Viru će biti postavljen poseban LCD display prikladan za informiranje za osobe oštećenog vida.

- S obzirom da promicanje horizontalnih politika EU mora biti vidljivo u svakom projektu financiranom bespovratnim sredstvima, provest će se i edukacija zaposlenika oko promicanja ravnopravnosti spolova i zabrane diskriminacije. Isto tako, u smislu podržavanja politike održivog razvoja, analizirat će se postojeći način odvoza infektivnog otpada s otočnih lokacija te izraditi plan i mjere za njegovo unaprjeđenje- dodaje Franka Krajnović.

18. travanj 2024 02:54