StoryEditorOCM
RegionalČEKAJU NAS VELIKE PROMJENE

Pogledajte gdje je idućih dana moguće olujno nevrijeme, a onda nam stiže toplinski val s temperaturama opasnim po zdravlje!

Piše JL
6. lipnja 2017. - 13:53
vrijeme

Prošli tjedan bio je paklen, ali ovaj bi mogao biti još gori. Temperature su iznadprosječne za ovo doba godine, a HRT piše da nas vrhunac vrućeg vala čeka za vikend.

Međutim, u srijedu će u nekim dijelovima Hrvatske doći do prolaznog osvježenja. Meteoalarm je već za utorak objavio žuto upozorenje za kompletnu Hrvatsku osim Dalmacije. Očekuju se česti pljuskovi i grmljavine, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme i tuča. Prije nje neće izostati ni južina, a potkraj srijede i u četvrtak ni prolazno mjestimice jaka, na udare i olujna bura i tramontana.



U istočnoj će Hrvatskoj utorak od jutra biti topliji od ponedjeljka, uz najnižih 16 do 18 °C, te najviših oko 30 °C. Prijepodne će biti sunčano, a poslijepodne, raste vjerojatnost pljuskova i grmljavine u zapadnoj Slavoniji, Podravini i Posavini.

U središnjoj će Hrvatskoj već prijepodne biti nestabilnije, uz mogućnost povremene mjestimične kiše, osobito u Banovini i uz granicu sa Slovenijom, a poslijepodne i navečer još su vjerojatniji česti pljuskovi i grmljavina. Moguće je i mjestimično olujno nevrijeme. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak, na udare mjestimice i jak, temperatura zraka porast će i do 30 °C.

Malo manje toplo bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će već od jutra biti oblačnije, prema podnevu uz sve češću kišu, osobito poslijepodne i izraženije pljuskove, munje i gromove, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Puhat će mjestimice umjeren, na Jadranu i jak južni i jugozapadni vjetar, te jugo prema otvorenome moru i Dalmaciji, gdje su također moguće lokalne nestabilnosti, osobito na zadarskom području i u unutrašnjosti. Uz umjereno, gdjegod i jako jugo temperatura zraka će od jutarnjih oko 20 °C, poslijepodne biti između 26 i 29 °C.

I na jugu će Hrvatske utorak biti iznadprosječno topao, te uglavnom suh i barem djelomice sunčano, uz južinu, te malo do umjereno valovito more.

U srijedu će jugo na Jadranu oslabjeti, a u četvrtak će pak kratkotrajno zapuhati jaka, na udare mjestimice vjerojatno i olujna bura i tramontana, koje će stabilizirati atmosferu pa će u drugom dijelu tjedna biti sunčano, većinom čak vedro, te sve češće vruće i na Jadranu. No, u srijedu će još ponegdje biti pljuskova i grmljavine, osobito na sjevernom dijelu, a i na kopnu su u noći i prvom dijelu srijede moguća mjestimična olujna nevremena. Poslijepodnevna temperatura osjetno će se sniziti, a i jutra će biti svježa, mjestimice i maglovita. No, uz pretežno sunčano vrijeme već od petka će poslijepodneva ponovno biti iznadprosječno topla, štoviše, većinom vruća!

A nakon prolaznog osvježenja sredinom tjedna - vrućina dolazi! Ponegdje možda čak i za upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje, piše HRT.Procjenjuje se da bi početkom idućeg tjedna temperature u Zagrebu mogle ići do 35 stupnjeva, a u Slavoniji još koji stupanj gore! Zanimljivo, po dugoročnoj prognozi, u Dalmaciji se ne očekuju takve vrućine...

19. travanj 2024 21:41