StoryEditorOCM
RegionalPANIKA U VOĆNJACIMA

Na višnji maraski pojavio se novi opasan štetnik, a napada i druge vrste! Širi se i u unutrašnjosti i na primorju, evo kako se obraniti

Piše M. R., PSS
6. lipnja 2017. - 14:46
maraska

Upozoravamo proizvođače višnje maraske, kako zadnjih par godina imamo sve više dojava s terena o problemima koji su vezani uz opadanje plodova neposredno pred samu berbu. 

Proizvođači se žale na veće štete uzrokovane tim problemom, a najčešće se spominje truljenje plodova i neugodan miris octenoga vrenja. 

Prema svemu sudeći bi se moglo raditi o novome štetniku na našim prostorima, koji se počeo širiti upravo zadnjih nekoliko godina i to podjednako u unutrašnjosti, kao i na primorju, a riječ je o octenoj mušici ploda (Drosophila suzukii). 

Važno je naglasiti, kako spomenuti štetnik može napasti i druge voćne vrste, kao i vinovu lozu u fazi zriobe.

Stoga kroz ovo vrijeme prije berbe savjetujemo provedbu zaštitnih mjera za višnju marasku prema odabiru jednoga od dozvoljenih i registriranih sredstava: IMIDAN 50 WG ili MOSPILAN 20 SP ili DECIS 100 EC. Nužno je voditi računa o karenci (DECIS = 7 dana, MOSPILAN i IMIDAN = 14 dana).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!


Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
PSS, Zadarska županija

20. travanj 2024 08:22