StoryEditorOCM
RegionalPRED BERBU VIŠNJE MARAŠKE

Octena mušica nije napala, ali treba biti oprezan

Piše M.V.
7. lipnja 2017. - 23:39
MARASKA_BERBA8-240611_thumb

Iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Zadarske županije već su upozorili voćare, prvenstveno višnje maraške, da  sad, neposredno pred berbu, postoji opasnost od napada jednog, do prije dvije-tri godine, nepoznatog štetnika - octene mušice ploda.

Pojava tog sitnog insekta koji prouzrokuje truljenje i opadanje plodova, srećom, još nije zabilježena, a dipl.ing. Ivan Šimičević iz PPS-a objašnjava svoj apel ovako:

- Ta mušica napada u punoj zrelosti, u sadašnjem slučaju, višnje maraške. Unazad dvije-tri godine s područja Prkosa proizvođači maraške su nam javljali o velikom opadanju plodova koji je prouzročen napadom tog insekta. Sad, ne možemo znati hoće li se ove godine godine dogoditi ista stvari ali ipak preporučujemo zaštitu s nekim od sredstava kratke karence jer je vrijeme berbe. Naime, kad se i ako napad dogodi već će biti kasno.

Ing.Šimičević objašnjava kako je octena mušica stigla iz Atije, iz Japana unazad nekoliko godina, a u nas nema zaštitnih sredstava namijenjenih iskuljivo tom nametniku pa se perpuručuju uobičajeni insekticidi za zaštitu voća.

Isti insekt prijeti i drugom voću u zrenju, i u priobalju i na kontinentu, napada i plodove malina i kupina i drugoe grmolike biljke, a stigao je u Europu, kako je to slučaj s nametnicima s drugih kontinenata, vjerovatno s teretima trgovačkih brodova.

Ukoliko se pojavi prouzročit će velike štete uzgajivačima višnje maraške, jedne od važnijih komercijalnih voćnih kultura u Ravnim kotarima kojima je samopouzdanje ionako poljuljano niskim otkupnim cijenama zadnjih nekoliko godina.

19. travanj 2024 02:35