StoryEditorOCM
RegionalMUKE SALJSKIH UGOSTITELJA S GODIŠNJIM PLANOM ZA POMORSKO DOBRO:

Od Općine smo u ožujku tražili prostor za terasu, rekli su da "dođemo dogodine"!?

8. lipnja 2017. - 22:45
IMG-20170608-WA0012

S partnerom sam ušao u najam konobe "Trapula" u centru Sali, u blizini mjesnog porta, a željeli smo od Općine dobiti i prostor za terasu, ali su nam odgovorili da – čekamo sljedeću godinu!? Je li moguće da je tolika navala sa zahtjevima za terase ugostiteljskih objekata u Salima, čudi se naš sugovornik kojemu nije jasno što se to događa i kakvu to politiku vodi općinska administracija načelnika Zorana Morovića.

- Zahtjev sa terasu smo podnijeli još 17. ožujka, imali su dovoljno vremena za donijeti odluku, pogotovo zato što je "Trapula" svojedobno već imala terasu s šest-sedam stolova. Umjesto da donesu odluku, načelnik nam je rekao da to za ovu godinu neće biti moguće! Uz objekt "Trapule" čak je osvanuo štand s bižuterijom, ali su ga onda maknuli, a sada je tu parking iako se autima u taj sio mjesta uopće ne bi smjelo ući, navodi ovaj ugostitelj sumnjajući da se na taj način pogoduje vlasnicima postojećih resorana i kafića koji imaju terase na mjesnoj rivi, a povezani su s općinskim vlastima.

- Radi se o uvučenom prostoru iza zgrade pošte, a u dvorištu su već postavili stolove, što toleriramo, i sada traže još neke lokacije za terasu, ali ni jedna od tih lokacija nije obuhvaćena planom gospodarenja pomorskim dobrom niti je u našoj nadležnosti. Problem je u tome što se taj plan gospodarenja pomorskim dobrom donosi na godišnjoj razini i zato smo odgovorili da bi terase na tim lokacijama bilo moguće postaviti tek dogodine, odgovara općinski načelnik Zoran Morović.

Morović kaže da je iz "Trapule" zatražena i jedna lokacija uz privatnu kuću, pa Općina ne može dati suglasnost bez razgovora sa stanarima. Na otvorenu sumnju u pogodovanje vlasti bliskim ugostiteljima, Morović navodi i ovo:

- U našem portu ima četiri kafića i svi se nalaze u planu gospodarenja pomorskim dobrom i svi imaju terase odmah uz svoje prostore, "vezani" su s poslovnim prostorom kafića, a zahtjev "Trapule" se odnosi na udaljenije, "nepovezane" lokacije ili javne površine za koje bi trebalo raspisivati javne natječaje, kazao nam je Morović odgovarajući i na primjedbu o "zaštiti općinskog donačelnika od konkurencije na mjesnoj rivi":

- Njegov je kafić obuhvaćen godišnjim planom i godišnje plaća obveze od 16-17.000 kuna. Svim ugostiteljima koji su otvoreni preko zime Općina omogućuje 50 posto popusta, ali svi oni moraju biti u godišnjem planu gospodarenja pomorskim dobrom, zaključuje Morović.

25. travanj 2024 07:41