StoryEditorOCM
RegionalEPILOG IZBORA U GRAČACU

U pobjedi HDZ-a odlučujući su bili birači Demokratskog saveza Srba

Piše Paulina Arbutina /Novosti
10. lipnja 2017. - 16:46
gracacju

Prošli su lokalni izbori, a ostala je posvađana srpska zajednica u krajevima gdje politika, zahvaljujući višedecenijskoj državnoj nebrizi, donosi jedinu mogućnost zaposlenja pa se izbori shvaćaju kao borba pojedinaca na život i smrt. Jedna od takvih jeste općina Gračac u kojoj su Srbi, čak i kao manjinska zajednica, imali priliku da se vrate u izvršnu vlast i da preko kandidata za načelnika sa zajedničke liste Srba i Hrvata, nekadašnjeg SDSS-ovog načelnika Gorana Đekića, svrgnu aktualnu načelnicu HDZ-a Natašu Turbić. Ova političarka u svom mandatu nije ostvarila nikakav boljitak za lokalnu zajednicu, pišu Novosti.

Bez obzira na loše četverogodišnje rezultate HDZ-a i zajedničku listu Srba i Hrvata, Nataša Turbić odnijela je pobjedu nad Goranom Đekićem za 210 glasova. Pobjedi HDZ-a presudili su nitko drugi nego Srbi, i to iz Demokratskog saveza Srba koji gradi svoj politički put na prozivanju SDSS-a na državnoj razini zbog suradnje sa HDZ-om. A upravo je ova stranka, iznikla od bivših SDSS-ovaca, u Gračacu podržala lokalni HDZ i njihovu kandidatkinju Turbić, bez obzira na njenu politiku i odnos prema Srbima.

Istina, DSS se prije drugog izbornog kruga obratio svojim pristalicama riječima da se ‘zbog interesa srpske zajednice i odgovornosti prema srpskom narodu nadaju se da će u Gračacu povjerenje naroda dobiti jedini kandidat srpske nacionalnosti Goran Đekić’. Tako su napisali, a u izbornu nedjelju očito su radili nešto sasvim drugo, što dokazuje i podatak da je HDZ u Srbu, gdje živi samo tridesetak Hrvata, osvojio čak 103 glasa.

- Zahvaljujući aktivistima DSS-a dio mještana Srba glasao je za HDZ-ovog kandidata koji u svom mandatu ništa nije uradio za to mjesto. Proradile su osobne taštine i interesi. Progovorio je najniži oblik mržnje preko Facebooka, prijetilo se i manipuliralo ljudima, zloupotrebljavali su se glasovi. Dovodili su stare ljude i zaokruživali imena na listama protiv njihove volje - optužuje konkurente Goran Đekić.

Dodaje da je pod pritiskom HDZ-a predsjednik općinskog izbornog povjerenstva, bez ikakvog izrečenog prigovora i jasnog razloga, sasvim neuobičajeno, dva dana prije drugog izbornog kruga smijenio predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u Srbu.


 

20. travanj 2024 10:41