StoryEditorOCM
RegionalSTIGLO UPOZORENJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA, OBJAVLJUJEMO I KARTE UV INDEKSA:

Stigao je prvi toplinski val, ne izlazite iz kuća i pijte mnogo vode!

Piše T.K./JL
13. lipnja 2017. - 18:22
plaza_pas4-120813

Diljem Hrvatske temperature će danas porasti na više od 30 stupnjeva Celzijevih. Ministarstvo zdravstva stoga upozorava građane, naročito one starije i kronične bolesnike, da se pridržavaju uputa kako im vremenske prilike ne bi ugrozile zdravlje. 

Osobama osjetljivim na vrućinu ministarstvo preporučuje da se u razdoblju od 11 do 16 sati ne izlažu suncu, a naročito se to odnosi na srčane gerijatrijske bolesnike te oboljele od šeećerne i drugih kroničnih bolesti. Također, prilikom izlaska iz kuže trebali bi pokriti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju i prozračnu odjeću, kao i obuću. 

Ministarstvo podsjeća kako je nužno dnevno uzimanje do dvije litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode ili u obliku juha, variva i čajeva. 

Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.

Upozorenje zbog vrućina izdao je i Državni hidrometeorološki zavod koji posebno upozorava na vrlo visok UV indeks tijekom dana. Sunce će nas snažno grijati i sutra, a blago zahlađenje očekuje se tek u četvrtak.

DHMZ

25. travanj 2024 10:31