StoryEditorOCM
RegionalFOTOGALERIJA IZ OSTROVICE:

Proslavljen blagdan sv. Ante

Piše Marko Ledenko-Mane
14. lipnja 2017. - 00:15
DSC00036.JPG

U crkvi sv. Ante  u Ostrovici, župi Lišane Ostrovičke, proslavljena je svetkovina sv. Ante, sabralo se mnoštvo  vjerničkog puka iz Vukšića, Lišana,Bulića,Provića, Ostrovice i drugih susjednih župa. Misu je predvodio župnik fra Luka Banić ,a mješoviti crkveni župni zbor pjevao je  poznatu tradicionalnu  pučku misu za vrijeme slavlja.

- Malo koji svetac uživa danas toliku popularnost kod vjernika, jer sve svjetske religije štuju sv Antu. Sveti je Ante doduše prvenstveno htio da ljudi njegova vremena opet pronađu pravu vjeru, duboko iskustvo ljubavi Božje i milost Božju, ali su ga njegova konkretna čudesno ostvarena djela ljudima otkrila kao onoga kome Bog ništa ne uskraćuje.Istinski  je ljubio Isusa i svoj je život povezao s njime.Često ga se može vidjeti s kruhom, knjigom i djetetom u rukama. Znao je napamet evanđelja i odatle je crpio mudrost i snagu za svoje neumorno propovjedanje. Poznat je "kruh svetog Ante" jer  to je dar za siromašne i tako se Antino djelo nastavlja djelima ljubavi - rekao je fra Luka Banić.

Crkva sv. Ante Padovanskog u Ostrovici, inače spomenik kulture, služila je kao vojna kapela. Oko nje su pronađeni vojnički grobovi, pa i stranaca. U crkvi se nalazio drveni oltar i na njemu slika Gospe s Djetetom a uz nju sv. Ante i sv. Ivan Nepomuk (XVIII. st.). U crkvi se također nalazio  veliki barokni kip sv. Antuna (XVIII. st.) i srebrni paks-relikvijar sv. Ante. U ratnom vihoru 1991.-1995. crkva je devastirana i srušen krov. Obnovljena je 1996. god.

20. travanj 2024 07:38