StoryEditorOCM
RegionalNOVI DETALJI TRAGEDIJE

Poginuli otac (33) i osmogodišnji sin, prometni stručnjak: 'Nova cesta nije uzrok čestih nesreća!

Piše Ante Talijaš
16. lipnja 2017. - 23:12
Vodice nesreća

 

U stravičnoj prometnoj nesreći, u frontalnom sudaru, koja se oko podneva dogodila na novosagrađenoj zaobilaznici grada Vodica, dvije su osobe smrtno stradale - piše Jutarnji.hr.

- U petak oko 12,03 sati šibenska je policija zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na DC 8 kod Vodica u kojoj je sudjelovao osobni automobil šibenskih registracijskih oznaka i kombi vozilo riječkih registracijskih vozila. Prema do sada dostupnim informacijama dvije su osobe poginule iz osobnog automobila, dok se vozač kombija nalazi u šibenskoj Općoj bolnici gdje mu je pružena liječnička pomoć – kaže se u priopćenju šibenske policije.

Vozač u bolnici

Prema dosad dostupnim informacijama osobni se automobil kretao u pravcu istok - zapad, od Šibenika prema Zadru, te je na ravnom dijelu ceste, iz za sada neutvrđenog razloga, prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u kombi vozilo.

Kako neslužbeno doznajemo, na mjestu nesreće na licu mjesta poginuli su M.K. (33) i njegov osmogodišnji sin, vozač i suvozač u osobnom automobilu Nissan Almera. Tridesetosmogodišnji vozač kombi vozila Fiat Ducato zadobio je prijelom lijeve natkoljenice, zbrinut je na Odjelu Kirurgije šibenske bolnice i nije životno ugrožen.

Na ravnom dijelu

Šesta je ovo prometna nesreća na vodičkoj zaobilaznici u proteklih mjesec dana, odnosno od svečanog puštanja u promet 17. svibnja. Na žalost, ova posljednja bila je i najteža sa smrtnim posljedicama. Od otvorenja zaobilaznice, na njoj su se prosjeku svakih pet dana događale prometne nesreće. U prethodnih pet udesa, dvije osobe zadobile su teže, a tri lakše tjelesne ozljede, dok su dvije nesreće završile samo s materijalnom štetom.

I dok su se sve ove nesreće događala na križanju zaobilaznice s županijskom cestom ‘Put Gaćeleza’ ili pak, na zapadnoj spoju zaobilaznice s magistralom, ova u petak dogodila se na ravnom dijelu trase zaobilaznice na predjelu između Vrbice i Stanina, tek tristotinjak metara od njezinog istočnog ulaza iz pravca Šibenika

U subotu, točno u podne, zakazan je sastanak u Uredu župana šibensko-kninske županije. Njemu će nazočiti župan Goran Pauk, načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić te gradonačelnica Vodica. Oni će, zajedno sa svojim timovima razmotriti i analizirati uzroke prometnih nesreća koji su se na novoj obilaznici dogodili u zadnjih mjesec dana.

Na neke probleme na prometnici upozoravali su i u Gradu Vodicama. Pročelnik Upravnog odjela grada Vodica za komunalni sustav i graditeljstvo rekao je kako su skrenuli pozornost investitoru, odnosno Hrvatskim cestama, i da su u međuvremenu neke primjedbe uvažili i korigirali. Zaobilaznicu je analizirao i prometni stručnjak Goran Husinec.

- Cesta nema konstrukcijskih niti građevinskih grešaka kako se to ovih dana navodilo po medijima. Novootvorena dionica je neusporedivo bolja u svakom pogledu nego prije. Razlog učestalih nesreća nije zbog loše ceste nego, naprotiv, zbog izuzetno dobre ceste vozači se po njoj kreću velikim brzinama. Kako cesta nije projektirana za velike brzine, vozači precijene svoje vozačke sposobnosti te je crni scenarij neizbjezan - komentira Husinec.

'Vozači trebaju poštovati znakove'

A što o problemima novosagrađene zaobilaznice grada Vodica kažu u Hrvatskim cestama, investitoru projekta?

- Križanje zaobilaznice i ceste Put Gaćeleza projektirano je nakon detaljne analize prometnog opterećenja u skladu s projektnim zadatkom i pozitivnim zakonskim propisima. Pravac državne ceste D8 (Jadranske magistrale) izrazito je prometno opterećeniji, a s time je to jedan od glavnih razloga za odabrano križanje.

Napominjemo da je projektom semaforizacije predviđeno praćenje rada signalnog uređaja u vremenu od tri mjeseca nakon puštanja u promet i adekvatno stvarnom stanju dodatno programiranje s trajnim postavkama. Zaštitna ograda postavljena je sukladno projektu koji je izrađen u skladu s važećom tehničkom regulativom. Prometne nesreće dogodile su se zbog nepoštivanja postavljene prometne signalizacije. Obilaznica grada Vodica je završena i izvedena sukladno projektu, a za što je i dobivena uporabna dozvola- kažu u Hrvatskim cestama.

19. travanj 2024 16:27