StoryEditorOCM
RegionalOKUSI NOVIGRADSKOG MORA POSVEĆENI 'CRNOJ KRALJICI'

Kuharska parada: dagnje na sto načina - pohane, pržene, u šugu, na rižot...

Piše M.V.
25. lipnja 2017. - 14:52
novigrad19-240617

Novigrađani baš znaju napraviti feštu. Naravno da je i ovaj put, u subotu na novigradskoj rivi, tamo ispred 'Noškića', fešta bila posvećena novigradskoj 'crnoj kraljici' – dagnji.

Ponovno se dokazalo da je, po mnogima, najraspostranjenija jadranska školjka i najslasnija, nakon nedostupnog prstaca, ali i najdostupnija, prava pučka delicija. Novljani su dokazali njezin narodni karakter pripremivši ovaj put čak 500 kila školjaka koje su donirali ovdašnji uzgajivači, a pretvorenu porcije broj se popeo i do tisuću i pol. Čak 300 kila završilo je u teći-bazenu u gigantskoj buzari koja je bez obzira na impozantnu, rekordnu količina, planula za manje od sata.

U 'backstage' prostoru, improviziranoj kuhinji do 'Noškića', novljanske su domaćice pripremale specijalitete od daganja koje se na taj način spravljaju samo u tom mjestu: rižiot, paprikaš, šug za paštašutu, pohane i pržene, od prije toga 'izvrtanog' mesa daganja. Na čelu te jedinstvene kuharske parade u kojoj je uživalo oko 1.500 domaćih i gostiju, bio je, uobičajeno, Damir Anzulović koji sabire stare novljanske recepte nastale kroz desetljeća i stoljeća kada je u Novigradu ova školjka bila gotovo jedina sigurna prehrambena sirovina. Naravno, uz ribu koju su po Novigradskom moru generacijama lovili novljanski ribari.

Gastronomski dio fešte 'Okusi Novigradskog mora 2017.' začinila je tamburaška skupina 'Barabe'.

Prije samo fešte na rivi ozbiljniji dio novigradske 'dagnjare' odvijao se u jedinstvenom ambijentu crkve sv.Katarine. Tamo je održana radionica, zapravo stručni skup 'Novigradska dagnja 3'. Predstavljena je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, projekt „Blue Smart“ projektnog konzorcija kojeg čine Sveučilište u Zadru, Cromaris d.d., WWF Adria i AGRRA. Sveučilište u Zadru je u svojstvu izrađivača specifikacije za „Novigradsku dagnju“ predstavilo aktualnosti pri izradi specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za „Novigradsku dagnju“.

I radionica i sve aktivnosti LAGUR-a 'Tri mora' već su duže usmjereni dobivanju certifikati zaštićene izvornosti novigradske dagnje što je opet dio puta do ozbiljnijeg brendiranja dagnje iz Novigradskog mora – dokazano najkvalitenije i najukusnije u odnosu na onu iz drugih njezinih staništa i uzgajališta.

Bez obzira na već stečeni ugled na tržištu morskih i zdravih proizvoda i savršene uvjete za uzgoj baš u ovom moru novigradska dagnja se još uvijek uzgaja ne samo u nedovoljnim količinama nego i znatno manje od dozvoljene kvote. U 10 uzgajališta godišnje se sad proizvede oko 120 tona dagnje godišnje, kvota Novigradskom mora je 300 tona, a zanimljiv je podatak da u sezoni, u ljetnim mjesecima kad je dagnja najukusnija i najizdašnija,samo u Zadar ode oko tona te školjke. Uz usavršeni breneding i bolji marketing te bi količine mogle biti i znatno veće.

Organizatori stručne radionice su bili Općina Novigrad, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“. U organizaciju same gastro fešte uključila se, naravno, i Turistička zajednica Novigrad koja u marketingu mjesta koristi dagnju kao gastornomsko-turistički biser Novigrada i njegova posebnost: baš u Novigradu dagnja je najsvježija i najukusnija, a i najraznovrsnija jela se od te školjke mogu pronaći baš tu.

25. travanj 2024 15:18