StoryEditorOCM
RegionalKAKO NAM IDE S KOHABITACIJOM?

POSEDARJE: Nema dogovora, realni su novi izbori! SALI: Na djelu je "koalicija bez koalicije"

5. srpnja 2017. - 12:42
SALI2.JPG

Izabrani načelnici Sali i Posedarja su Zoran Morović i Ivica Klanac, ali je neizvjesno hoće li njih dvojica na tim mjestima dočekati narednu godinu ili će im prije toga pasti proračun što neizbježno vodi k prijevremenim izborima. U oba slučaja, kohabitacija je položila prvi ispit, općinska su vijeća konstituirana, ali na različite načine i s neizvjesnim ishodom započete suradnje između načelnika i političke grupacije koja ima većinu u vijeću.

U Posedarju, nezavisni Ivica Klanac nema zaleđe u OV-u: pet mandata ima njegova Nezavisna lista, jedan Modes, a sedam HDZ koji na taj način drži "ključeve" Klančeve političke budućnosti. Vijeće je konstituirano i to je jedino što se trenutno zna.

-HDZ, po staroj navici, ne želi nikakvu suradnju, izabrali su svoje ljude i za predsjednika i za podpredsjednike OV-a. Nema nikakvog razgovora, oni samo dignu ručice u zrak! Uskoro ćemo imati prvu radnu sjednicu, ali očekujem da će ići na rušenje načelnika, ako ne prije, sigurno kod izglasavanja proračuna, procjenjuje Ivica Klanac koji se nakon izbora nadao kakvoj-takvoj suradnji s HDZ-om ili nekolicinom njihovih vijećnika.

-Nema jamstva da bi novi izbori išta promijenili, a to bi najviše štetilo općini. Sve ovisi o razmišljanjima načelnika i njegovom odnosu prema nekim započetim projektima i prijedlogu novog proračuna. Mislim na izgradnju Društvenog doma, infrastrukturu za gospodarsku zonu i rješavanje problema s ugovorima za točenje vode, kaže Ivica Zurak, bivši načelnik i sadašnji podpredsjednik OV-a.

Zurak podsjeća da je Klanac prije četiri godine bio kandidat HSS-a za načelnika, pa je neposredno pred ovogodišnje izbore ušao u HDZ, ali "nakon što nije bio kandidat HDZ-a za načelnika", na izbore izlazi s nezavisnom listom. Zbog svega toga, Općinski odbor HDZ-a je raspušten, pa ni Zurak ne može sa sigurnošću predviđati ponašanje baš svakog HDZ-ovog vijećnika.

Dakle, novi izbori nikoga ne bi iznenadili.

U Salima, gdje po četiri mandata imaju HSS-SDP i HDZ, te tri NL Paška Bonje, OV je konstituirano i održana je jedna radna sjednica iako načelnik Morović iza sebe nema većinu vijećnika. Za predsjednika OV izabran je Srećko Milić (HSS-SDP), a podpredsjednice su Rajka Petešić (HSS-SDP) i Matija Ramov s NL Paška Bonje. Unatoč tome, nikakav formalni koalicijski sporazum između HSS-SDP i Bonje ne postoji.

-Nudio sam svima da zajednički konstituiramo OV, ali je HDZ odbio tu priču. Na radnoj sjednici smo izabrali vodstvo OV-a i izglasali neke odluke, ali neke nismo. Tko zna, možda bi to moglo i funkcionirati, jer nikom nije u interesu predlagati i donositi odluke koje nisu svima prihvatljive, kaže načelnik Zoran Morović (HSS-SDP) ne upuštajući se u prognoziranje budućnosti takve suradnje i mogućnost "pada proračuna" i raspisivanja novih izbora.

-Željeli smo konstiutiranje OV jer je samo tako moguće provesti neke promjene, ali mi smo i dalje oporba. Neki naši prijedlozi nisu prošli i to nas je razočaralo. Mi smo podržali prijedlog HDZ-a o naknadama za rodilje i podržat ćemo sve što mislimo da je u interesu Općine. Vidjet ćemo što će biti na drugoj sjednici OV-a krajem kolovoza, kaže Paško Bonja.


 

PAŠKO BONJA: Uspjeli smo – Saharun je očišćen!


-Naš je interes da sezona prođe što bolje, da općina bude uređenija, da dobijemo popis neiskorištene općinske imovine, da plaže budu uređene i čiste. Već smo uspjeli u dijelu toga jer je naša poznata plaža Saharun konačno očišćena. Komunalno poduzeće "Mulić" je dobilo novog direktora i mi od njega očekujemo brze rezultate, to je ono što nas zanima, kaže nezavisni općinski vijećnik Paško Bonja.


 

25. travanj 2024 23:14