StoryEditorOCM
RegionalVIDEO/FOTO: CJELODNEVNA BORBA S POŽARIMA

Opet gori kod Benkovca, pogledajte kanadere u akciji!

Piše HRZ i PZO Marinko Karačić
16. srpnja 2017. - 23:48
pozarrr

 

Protupožarne namjenski organizirani snage Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, angažirana su danas, u nedjelju, 16 srpnja 2017., u gašenju više požarišta na prostoru od Istre do Dalmacije.

Na prvom požarištu na otoku Viru u Zadarskoj županiji u gašenju požara sudjelovala su tri Candaira CL-415, a na požarištu Košljun na otoku Pagu u dva su navrata djelovala po tri Canadaira.

Novo požarište razvilo se u Vrani kod Biograda na moru gdje je bio angažiran jedan Canadair CL-415, a odmah nakon toga dva Canadaira poletjela su prema Brodarici kod Šibenika kako bi gasili ovo požarište.. Po prvi puta u ovoj protupoažrnoj sezoni zračne snage djelovale su na području Istre na požarištu Vodnjan gdje je djelovao jedan Canadair.

U popodnevnim satima veliki požar se razbuktao u Benkovačkom Selu gdje je upućeno pet Canadaira, a pozivi za angažiranjem zračnih snga dolaze i za najnovije požarište kod Lišana Ostrovičkih.

Na požarišta Kozjak-Dugobabe i Cista Provo-Šestanovac zračne su se snage dva purta pokušavale probiti do požarišta no zbog orkanskih udara bure i jakih turbulentnih strujanja nisu mogle započeti sa gašenjem požara. Prema riječima zapovjednika PP NOS-a HRZ i PZO puikovnika Maria Pleše vjetar puše snagom od 33 čvora te se čeka smirivanje vremena u zaleđu kako bi i na ta požarišta uputili zračne snage.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 81 požara (34 u Šibensko-kninskoj, 24 Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 650 sati naleta, pri čemu su izbacili oko 20.000 tona vode te prevezli 173 zemaljska vatrogasca i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

19. travanj 2024 02:46