StoryEditorOCM
RegionalSTIŽE NEVRIJEME, METEOROLOZI IZDALI NIZ UPOZORENJA

Lokalnih oluja već ima, prema večeri će ih biti još, prava promjena očekuje nas početkom tjedna

Piše Jutarnji.hr
23. srpnja 2017. - 18:10
nevrijeme_zadar13-250617

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, toplinski udar u Hrvatskoj je na polaganom izmaku. Vrlo visoke temperature zraka, koje u unutrašnjosti dosežu nerijetko i 37 Celzijevih stupnjeva, od ponedjeljka postaju prošlost, piše Jutarnji list.

U nedjelju je već zabilježen niz lokalnih pljuskova s grmljavinom na području Istre, ali i sjeverozapada unutrašnjosti.

DHMZ najavljuje da bi se ista stvar, odnosno lokalno jači razvoj oblaka, pljuskovi i grmljavina, mogla ponoviti prema večeri, ponajprije u Međimurju, Podravini te u Hrvatskom zagorju, ali pravo pogoršanje kreće s početkom novog tjedna.

Očekuje nas postupno naoblačenje uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom na zapadu već sredinom dana, a zatim i drugdje. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, osobito kasno poslijepodne i navečer.

Na južnom Jadranu u većem dijelu ponedjeljka još uvijek sunčano i vruće.

Vjetar slab do umjeren, u gorju ponegdje i jak jugozapadni, popodne u okretanju na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, a na Jadranu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna malo niža od današnje, uglavnom između 28 i 33 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma za veći dio države izdao žuta upozorenja zbog najavljenog nevremena. Žuta uzbuna upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U utorak i dalje povremeno kiša i pljuskovi s grmljavinom, s tim da će se oborine proširiti i na dobar dio Jadrana. Temperature zraka u radikalnom padu. U Zagrebu se, primjerice, očekuje najviša dnevna temperatura od 'samo' 21 stupanj, što je u usporedbi s nedjeljnim i subotnjim maksimumom pad za gotovo 15 stupnjeva.

U Osijeku se u utorak očekuje najviša dnevna temperatura od 24 stupnja, u Rijeci 23, u Splitu 24.

Najstabilnije vrijeme očekuje se na krajnjem jugu države.

 

18. travanj 2024 14:15