StoryEditorOCM
RegionalSILBA: 'ZNAMO MI KAKAV JE MARKO, ALI NI TALIJANI NISU SVECI'

Zbog incidenta s talijanskim turistima Matulini slijede kazne, a možda i gubitak koncesije!

4. kolovoza 2017. - 14:00
talijan

Protiv Marka Matuline, korisnika koncesije na pomorskom dobru iznad lučice Mul na Silbi, iz Policijske uprave zadarske će biti podignut optužni prijedlog zbog naročito drskog ponašanja što spada u skupinu prekršaja protiv javnog reda i mira.

Osim toga, zadarska Lučka kapetanija još ispituje okolnosti i sve detalje slučaja u kojem je Matulina na vrlo agresivan način, uz psovke, presidrio jedrilicu s talijanskim nautičarima.

Kao što je poznato, talijanski je turist Enric Cosutta snimio i objavio način na koji je Matulina sve to uradio, incident je jako odjeknuo u javnosti, pokrenute su istrage i od strane policije i od strane Lučke kapetanije, a slučaj je prozvan 'jednom od najgorih antireklama za naš turizam'. Cijela je priča došla i do Ministrastva pomorstva, prometa i infrastrukture, traže se dodatne istrage i zbog nekih prijašnjih slučajeva Matulininog nekorektnog ponašanja i pokušaja naplate priveza na bovu i sidrenja 'u pola cijene' točnije 'na crno'.

Kolika se do sada buka digla lako je moguće da Ministarstvo pomorstva zatraži od koncesionara, Zadarske županije, da raskine ugovor s Matulinom i da on izgubi koncesiju. Za sada, osim policijskog optužnog prijedloga zbog remećenja javnog reda i mira, najvjerovatnije mu slijedi i optužni prijedlog iz Lučke kapetanije zbog korištenja pomorskog dobra izvan koncesijskog polja. A tu predviđena kazna iznosi i do 50.000 kuna.

Matulini ne ide u prilog ovolika negativna medijska pozornost, još pogotovo zato što su se javili i drugi nautičari u prolazu koje je on, navodno, krivo pogledao ili, konkretnije, zatražio da otplove iz područja kojeg on ima pod koncesijom.

Međutim još do sada nije navedeno da je i Talijan Cosutta sa svojom jedilicom također bio u prekršaju. Naime, sidrenje nije dozvoljeno unutar 300 metara od ruba koncesijskog polja, pa je Matulina, očito, talijansku jedrilicu odvukao van te nevidljive granice. Cosutta je sam izjavio da se usidrio 208 metara dalje od prve bove pod koncesijom.

Mi smo pak doznali i dio druge strane priče. S Matulinom nismo uspjeli razgovarati, ali smo od jednog Zadranina, koji je podrijetlom sa Silbe i koji se slučajno zatekao na otoku baš u srijedu kad je snimka talijanskog nautičara objavljena, doznali ovo:
- Stvar je u tome što se Talijan najprije vezao na plutaču, a kad je trebao platiti, odvezao se i bacio sidro nekoliko metara dalje. Ni to ne bi bio problem da nije na tome mjestu ugrozio sigurnost druge jedrilice koja je bila vezana na bovu jer se prvi usidrio preblizu. To se na snimci, naravno, ne vidi. Marko je reagirao nervozno i ružno, ali očito je da je samo htio presidriti jedrilicu dalje prvenstveno radi sigurnosti drugog broda.

Marko Matulina je, očito, pogriješio jer je reagirao potpuno neprimjereno. Što je trebao napraviti kad je zatekao talijansku jedrilicu usidrenu preblizu svog koncesijkog polja?

Jednostavno, telefonom nazvati ili osobno otići do ispostave Lučke kapetanije na Silbi, smještene baš u lučici Mul, dakle nekoliko stotina metara dalje, te od lučkog kapetana zatražiti intervenciju zbog neovlaštenog sidrenja preblizu koncesijskog polja. Lučki bi kapetan, koji, inače, stalno boravi na Silbi, Talijane najprije upozorio, zatražio udaljavanje, a na kraju, u slučaju potrebe, i kaznio.

Na Silbi se, kaže naš sugovornik, još uvijek lome koplja oko ovog slučaja. Marko Matulina nije neomiljen u mjestu, niti je "divljak" kakav je ispao na snimci. Mnogi na otocima, kao i domaći moreplovci, znaju za nekorektno ponašanje baš talijanskih nautičara i gliseraša, koji su često prvi u kršenju pomorskih pravila i izbjegavanju plaćanja veza u malim otočnim lukama, pa je Matulina, poznavajući ih, možda i zbog toga reagirao ovako ružno i nervozno.

Što bi rekli na Silbi: Znamo mi kakav je Marko, ali ni Talijani nisu sveci.

Zbog svog 'kratkog fitilja' će najviše štete najvjerovatnije imati sam Matulina (a četiri godine je bezuspješno pokušavao dobiti ovu koncesiju i tek sad uspio), a mi smo i dalje uvjereni da na Jadranu ima daleko većih 'antireklama hrvatskog turizmu' nego je ovaj.

Pogotovo kad su 'simaptični Talijani' u pitanju. Ili kad se stvari promatraju ili analiziraju iz zagrebačkih perspektiva.

18. travanj 2024 13:10