StoryEditorOCM
RegionalNA ŠKOLJIĆU ODRŽANA ZNANSTVENA RADIONICA

„Malo veći istraživači mora“

Piše Zadarski.hr
8. kolovoza 2017. - 20:53
20626450_1904785873116989_6172614150356277943_o

U Preku je u utorak održana znanstveno – edukativna radionica pod nazivom „Malo veći istraživači mora“, kako bi se djeci što više približio morski ekosustav te važnost mora i njegovog očuvanja.

Ovo je druga u nizu ovogodišnjih ljetnih znanstveno – edukativnih radionica u organizaciji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u suradnji sa PUO Dom na žalu. Ova je radionica održana na Školjiću pod vodstvom dr.sc. Melite Mokos. Radionica je započela uvodnim razgovorom o moru i zanimljivim primjerima iz morskog svijeta te njegovoj raznolikosti i važnosti mora za život čovjeka.

Nakon toga su djeca plivajući i roneći maskom i dihalicom otplivala do Školjića i u njegovom podmorju upoznavali razne morske organizme poput morskih cvjetnica, algi, školjkaša, rakova, koralja, spužvi i riba. Kroz razgovor i pitanja otkrivala su se razna „morska znanja“. Osim toga, igrajući se istraživača mora, djeca su se upoznala i sa biologijom mora, ekologijom te ronjenjem kao metodom istraživanja mora.

Ovakav neformalni oblik učenja djeci je vrlo zanimljiv i s veseljem usvajaju nove spoznaje o morskom okolišu, njegovom istraživanju i važnosti mora i prirode općenito. Na taj način u svoje stavove i razmišljanja ugrađuju osjećaj za potrebom očuvanja okoliša i prirode. Potrebno je što više ovakvih i sličnih radionica za djecu, ali i za odrasle, kako bi društvo spoznalo i (ponovno) otkrilo važnost mora i njegovu ulogu u životu svakog čovjeka bez obzira na to gdje se nalazi.

20. travanj 2024 13:37