StoryEditorOCM
RegionalNEVJEROJATNE PRIČE I MOTIVI UHIĆENIH PIROMANA

Bog mi je rekao: Jakove zapali! Kasnije sam vidio da je sad sve puno ljepše!

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
14. kolovoza 2017. - 09:38
8907259

Jakove, zapali - rekao mi je Bog. Kad sam poslije došao na opožareni teren, vidio sam da je sve puno ljepše.

Ovako je glasila pomalo nevjerojatna priča jednog od uhićenih palitelja požara. A priče su sve jedna čudnija od druge.
Činjenica je da strah od novih požara i namjernog podmetanja plamena svakog ljeta dovede do brojnih lažnih dojava o piromanima i nebrojenih verzija teorije urote.

U konačnici, kada se pojedinci koji su izazvali požar i uhite, upravo se pokaže da se ne radi o teroristima, nego o nesretnicima razočaranima u ljubav, golobradim mladićima te osobama sa psihičkim smetnjama. U tri primjera navodimo razloge koje su palitelji vatre proteklih godina iznijeli na sudu kao motive svoje goruće rabote.

- Te večeri sam pio jer me ostavila djevojka i nisam bio "sav svoj" pa sam otišao motorom u Staro selo u Dućama i upaljačem namjerno zapalio suhu travu i raslinje - kazao je 21-godišnjak iz Gata.

Krajem srpnja, oko 5.30 sati ujutro, upaljačem za paljenje cigareta na dva je mjesta uz rub ulice Put Starih Duća, na međusobnoj udaljenosti od 20-ak metara, zapalio travu i raslinje. Vatra se na jednome mjestu brzo ugasila, dok se s drugog zapaljenog mjesta nošena vjetrom širila prema zapadu, odnosno prema stambenim objektima Staroga sela Duće. U smjeru juga širila se prema mjestu Duće Luka te zapadno prema Dugom Ratu, gdje je u predjelu Mrta došla na udaljenost od samo 60 centimetara od stambenih objekata.

Širila se i prema naselju Krug i proizvodnom pogonu za plinove "Messer Croatia plin" zahvativši površinu od oko 60.000 metara četvornih na kojemu su izgorjela stabla maslina, voćaka i vinove loze i dva električna stupa.

Daljnje širenje vatre spriječeno je intervencijom 124 vatrogasca, 35 vatrogasnih vozila i dva kanadera. Za opisano je kažnjen s deset mjeseci zatvora, koji su mu u konačnici preinačeni na 730 sati rada za opće dobro.

Drugi slučaj koji smo zapamtili nije imao veze s ljubavnim problemima već s višim poslanjem.

- Jakove, zapali - kazao mi je Bog. Tako je 55-godišnjak iz Sinja istražnom sucu objasnio zašto je zapalio travu na zapuštenoj površini u Sitnom Donjem i izazvao požar.

Uhićen je na dojavu građana neposredno nakon potpaljivanja vatre sredinom kolovoza. U njegovu vozilu nađeni su voštana svijeća, kanta s gorivom i dva upaljača. Tjedan prije potpalio je vatru u kojoj je izgorjelo 1200 hektara površine na planini Vaganj, te dva požara na predjelu Sirotkovići u Donjem Sitnom, gdje je planulo ukupno 8200 metara četvornih.

Izazvao je vatru i na predjelu Lolići u Gornjem Sitnom u dva navrata, gdje je plamen poharao 4500 metara raslinja. Prilikom ispitivanja kod istražnog suca bio je prisutan i stalni sudski vještak psihijatar koji je potvrdio sumnje da je osumnjičeni psihički bolesnik. Priznao je samo jednu paljevinu i, kako je kazao, napravio je to opravdano.

- Država ne daje sredstva za zapuštena zemljišta, a kada popijem čašu vode, naplati mi porez. Prošao sam svojim citroenom BX i vidio zapušteno zemljište te čuo Božji glas da ga zapalim. Stao sam i bacio opušak. Kada me policija nakon uhićenja dovela gdje sam zapalio suhu travu, vidio sam kako je nakon požara zemljište puno ljepše – kazao je.

U trećem slučaju nesmotrena želja za zabavom dovela je do pritvora 18-godišnjaka i 17-godišnjaka koji su potpalili požar u Kaštel Starom na predjelu Radun. Brzom intervencijom vatrogasaca i kanadera plamen je obuzdan prije nego je zahvatio veću površinu.

- Došli smo s Brača trajektom i ukrcali se na vlak iz kojeg smo pješice došli do mjesta gdje smo zapalili vatru. Ne znam ni sam zašto smo to napravili – kazao je mlađi tijekom ispitivanja u policiji.

Nad njima je provedeno psihijatrijsko vještačenje te su u konačnici osuđeni na uvjetnu kaznu.

27. travanj 2024 00:01