StoryEditorOCM
RegionalŽEĐ STIGLA NA DUGI OTOK - NI DRUGDJE NIJE BOLJE

Protiv suše legendarnom 'Zrmanjom' i 'Kapetanom Mrsom'

17. kolovoza 2017. - 23:32
zrmanja

Presušilo je Veliko jezero, prirodna akumulacija vode na Dugom otoku u Žmanskom polju iz koje se pune hidrantski cjevovodi na tom otoku pa time i druge mjesne i privatne vodospreme.

To znači da je najvećem otoku zadarskog arhipelaga zaprijetila žeđ i to u trenutku kad je na otoku, po tvrdnjama načelnika općine Sali Zorana Morovića, i preko 10.000 ljudi, turista i vikendaša, više nego ih tu živi zimi.

Razlog je, naravno suša, jer je u ovoj lošoj hidrološkoj godini na području Dugog otoka palo jedva 90 l kiše po kvadratu, a kako se već od kasnog proljeća povećavala uobičajena potrošnja - zaprijetila je suša katastrofalnih razmjera.

Sada stvar spašavaju vodonosci poduzeća 'Mediteran 2000', brodovi 'Zrmanja' kapaciteta 100 vagona i 'Kapetan Mrs' od 50 vagona vode. Samo u mjesecu srpnju, kako nam je rekao direktor Komunalnog društva Sali i Zverinac Stjepan Ligurić, 'Zrmanja' je napravila 11 prijenosa vode za Dugi otok i tako dopunjavala komunalne cisterne po mjestima (naravno da je mjesto Sali i najveći potrošač vode), a kako je u međuvremenu presušilo Veliko jezero iz kojeg se voda najprije desanilizira, a onda dalje razvozi, značajno se povećao broj dolazaka oba vodonosca koja imaju koncesiju za prijevoz od države subvencionirane vode u kolovozu, pa sada svakodnevno voze za Dugi otok.

Primjerice, u mjestu Zaglav već 15 godina nije bilo potrebe za vodom s kopna, a početkom ovog tjedna 'Zrmanja' je ispraznila svoj teret u vodospremu toga mjesta.

Stanovnicima otoka voda je s kopna subvencionirana od strane države, do sada je općina Sali zatražila i dobila 1,1 milijun kuna za subnvencioniranu vodu. Distribuciju vode do krajnjih korisnika obavlja otočno Komunalno društvo i to, kako kaže načelnik Morović, bez naplate. Ali i dodaje kako pravo na subvencioniranu vodu s kopna imaju samo stanovnici, fizičke osobe, dok pravne, poduzeća i obrti na otoku, i u nestašici plaćaju ekonomsku cijenu dovezene vode koja iznosi oko 80 kn po kubiku.

Kapetan Miloš Cimera, vlasnik i direktor poduzeća 'Mediteran 2000', kaže da zbog ovog povećanog posla za Dugi otok ovoga ljeta ostali otoci zadarskog arhipelaga nisu zaknuti i žedni.

- Suša je, ali stignemo pokriti cijelo područje naše županije pa i područje oko Lošinja i otoke Šibensko-kninske županije. Naši vodonosci mogu dovesti dovoljne količine na svim otocima, ali su problem neuređene i zapuštene mjesne vodospreme na pojedinim otocima na kojima nema niti hidrantske mreže pa onda gubimo vrijeme na razvlačenje kilometara cijevi da bi stigli napuniti sve pojedinačne gušterne - kaže Cimera.

A načelnik općine Sali Zoran Morović nas je i ovaj put podsjetio na projekt vodovodizacije otoka zadarskog arhipelaga koji je započeo s postavljanjem podmorskog cjevovoda za otok Ugljan, ali koji se nikad nije nastavio prema drugim otocima.
- Da je taj projekt, na kojeg je država zaboravila, realiziran - nikad ne bismo osjetili sušu niti ovisili o vodonoscima – kaže Morović.

23. travanj 2024 09:42