StoryEditorOCM
RegionalLJETOVANJE U BLATU

Blagotvornu učinkovitost ninskog blata na ljudsko zdravlje prepoznali su još stari Rimljani

20. kolovoza 2017. - 21:52
zdrijac17-160817.JPG

Još uoči početka Prvog svjetskog rata stručnjaci za peloid Medicinskog fakulteta u Beču proveli su analize ljekovitog blata iz Nina i donijeli odluku o gradnji lječilišta, no rat ih je, nažalost, u tome spriječio. Akademija medicinskih znanosti u Zagrebu 1960. godine upisala je Nin kao talasoterapijsko lječilišno mjesto i nalazište morskog peloida u sjevernoj Dalmaciji s ljetnom klinikom na otvorenom za terapiju peloidom.

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu proveo je ispitivanja peloidnih nalazišta u Ninskoj laguni nekoliko puta (1968. i 1988.) i potvrdio njegovu učinkovitost u liječenju brojnih kožnih i reumatskih bolesti, a organizirana terapija na samom lokalitetu pod nadzorom medicinskog osoblja provodi se od 1965. i traje do danas. Blagotvornu učinkovitost ninskog blata na ljudsko zdravlje prepoznali su, uostalom, još stari Rimljani.

U Ninu se, naime, nalazi najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj volumena 120.000 kubičnih metara. Nalazište je smješteno u prirodnoj oazi plitkih, dugih i pješčanih obala, daleko od industrijskih zona, odvojenih od izravnog prometa i većih cestovnih pravaca. Nalazi se točno na Kraljičinoj plaži, najdužoj pješčanoj plaži u Hrvatskoj, koja u nizu s plažom Ždrijac i Prodorica čini jedinstveno pješčano kupalište u dužini od sedam kilometara.
Naš fotoreporter Luka Gerlanc napravio je ljetni đir plažom Ždrijac, dugom nekih kilometar i pol, najpoznatijom kao destinacijom za ljubitelje jedrenja sa zmajem (kitesurfinga) i jedrenja na dasci (windsurfinga). Prirodni položaj plaže Ždrijac na sjevernom dijelu Ninske lagune, s modrim masivom Velebita u pozadini, zbog povoljne ruže vjetrova idealno je mjesto za jahanje na valovima i izvođenje vratolomija od kojih zastaje dah, zbog čega je Ždrijac od ožujka do listopada "zauzet" adrenalinskim frikovima iz Hrvatske i svijeta.

Direktorica ninske Turističke zajednice Marija Dejanović upozorava nas da Ždrijac nije mjesto bogato i poznato po ljekovitom peloidu, iako ga i tu ima u manjim "lokvicama", kao i na nekim drugim mjestima unutar Ninske lagune.
– Najveće nalazište i najpoznatija lokacija za peloid je Kraljičina plaža, pokraj koje zadarska Tankerska plovidba namjerava graditi veliki lječilišno-turistički kompleks – ističe Dejanović.

Opaska direktorice Turističke zajednice nimalo ne ometa brojne goste koji ovih dana uživaju na plaži Ždrijac tako da cijelo tijelo prekriju slojem tamnog blata i potom se prepuste suncu osluškujući kako im ljekovita smjesa specifičnog mirisa iz tijela izvlači stare boljke. To se zove ljetovanje u blatu.

18. travanj 2024 21:12