StoryEditorOCM
RegionalKIŠA KONAČNO POGASILA VELEBIT

Nakon udara groma 15. kolovoza najzanemareniji požar u Hrvatskoj gorio je bez prekida, evo kako je to izgledalo na planini

1. rujna 2017. - 21:00
21150012_2383527908539891_9099005627433048599_n

"Najzanemareniji" požar u Hrvatskoj ovoga ljeta, onaj koji je gorio na širem području Velebita skoro 20 dana, u petak je pogasila kiša koja je konačno obilno natopila velebitsko područje. Iako su ogromni požar na Velebitu gasili vatrogasci i djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, medijski je ostao nekako izvan žiže zanimanja. A vatra je od 15. kolovoza neprestano harala tim područjem, pa se željno očekivao spas s neba koji je jedini mogao pogasiti požar.

- Kiša lije li ga lije. Trenutno je malo stala, ali padala je danas cijelo vrijeme, pa više nema izdimljavanja. Još ćemo pričekati jer su i za vikend najavili kišu pa se nadamo da bi napokon ovo sve bilo gotovo – kazala je glavna nadzornica NP Sjeverni Velebit Ljiljana Tonković.

Požar je krenuo 15. kolovoza od udara groma u borovu šumu koji se dogodio od 14. na 15 kolovoza zapadno od vrha Visibaba. Najprije je gorjelo izvan granica parka, a onda se proširio u nacionalni park duž tri kolometra uzduž Premužićeve staze. Gorjela je niska vegetacija i raslinje. Bukove šume su malo načete, ali više su izgorjela oštećena stabla, dok su nova zdrava i još puna soka pa su izdržala.

- Sad to sve skupa izgleda grdo, ali štete zapravo nisu velike, sve će se to oporaviti i iduće godine opet procvjetati i prolistati. Još nismo izvršili mjerenje čitavog požarišta, ali računamo da je vatra zahvatila 70 hektara, možda čak i malo više. Od toga je 5 posto zahvaćeno šume, a ostalo je nisko raslinje i trava – kazala je Tonković.

Da su na samom početku kanaderi djelovali, možda bi se širenje vatre spriječilo. Sva ta vegetacija ima snažno korijenje i ne može se niti iščupati, puno je eteričnih ulja i smola, a specifičnost su i tzv. podzemni požari koji su se širili ispod trave s tim što je vatru potpirivala i orkanska bura.

Kako je Velebit izgledao nakon katastrofalnog požara svojim je fotografijama posvjedočio i planinar-rekreativac Ivan Ražov iz Zadra koji je sam na velebitskom području boravio četiri dana, te je prošao i kroz područja koja je poharala vatra.

- Dojam na Velebitu potpuno je drugačiji neko u civilizaciji. Tek na planini shvatite s kako se nevažnim stvarima čovjek opterećuje u životu i koliko su male stvari tamo zapravo velike i vrijedne, pa tako i naš odnos prema prirodi. Opožarena područja zbilja su izgledala tužno. Da netko može imati takvo srce pa namjerno izazvati požare koji su ovoga ljeta harali Dalmacijom, potpuno mi je neshvatljivo. Bilo je dramatično gledati na koji su se način kanaderi borili s požarima, ali i s turbulencijama u planinama zbog kojih bi nosom propadali i po desetak metara... Vidio sam to uživo i bilo je zbilja dramatično. Neki su mi govorili i da ne idem zbog tih požara, da je opasno, ali ja sam se ipak odvažio s tim što sam se dobro i pripremio na boravak u divljini gdje ste prepušteni sami sebi i morate biti vrlo oprezni, ne samo zbog požara, već i zbog divljih zvijeri, pogotovo mogućnosti susreta s medvjedom. Dosta je izgoreno i bilo je to zbilja tužno gledati – kazao je Ražov koji je u duši avanturist i ne treba mu puno da sjedne u auto i odveze se prema planinama.

Čak je njega i još jednog planinara, prije osvajanja vrha Sveto brdo, 45 minuta pratio bijeli helikopter sa hrvatskom šahovnicom na trupu, možda u potrazi za piromanima?

- To mi je malo pokvarilo dojam jer su nas uporno nadlijetali. Radili su nam stres kakav inače imate u gradu. Nazvao sam policiju, javio im se i rekao da me nadlijeće taj helikopter i da ne odustaje, a oni su me na to pitali "što vi gore radite"? Pa planinarim, što ću drugo raditi – odgovorio je sumničavim policajcima, nakon čega su ga konačno pustili na miru da uživa u planini.

18. travanj 2024 21:32