StoryEditorOCM
RegionalFOTO: NAKON ZADRA KAOS U OGULINU, IZLILA SE DOBRA I POPLAVILA DIJELOVE GRADSKOG CENTRA

Sve službe na terenu, pripremaju se vreće s pijeskom, traže se volonteri

Piše HINA, Jutarnji.hr
17. rujna 2017. - 17:27
stuga-ist

Kiša u Hrvatskoj i dalje stvara probleme pa je tako najkritičnije u Ogulinu gdje su zatvorene neke prometnice, "plivaju" ulice, a voda u samom gradu ulazi u podrume, javlja Dnevnik.hr.

Od Javne vatrogasne postrojbe u Ogulinu doznaje se kako je zbog obilnih kiša voda na području grada u podizanju, a građani zovu zbog sve više intervencija. Voda ulazi u podrume stambenih i poslovnih objekata u gradu. Također, zatvorene su neke lokalne prometnice.

Na terenu su i timovi HGSS-a koji pomažu sa dva čamca.

Premijer Andrej Plenković te ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomislav Ćorić putuju prema poplavljenom Ogulinu, javlja N1 u poslijepodnevnim satima.

OgPortal javlja da se rijeka Dobra izlila u gradskom središtu na nekoliko mjesta. Najviše je problema iza Frankopanske kule te na kružnom toku prema Bolničkoj ulici i naselju Struga, koje je ostalo bez električne energije. Voda je najviše rasla u noći sa subote na nedjelju. Na mjernoj postaji Gornja Dobra Turkovići u 9 sati izmjerena su 334 cm, što je za 4 centimetra manje nego sat prije.

 

Gradski čelnici obišli su teren i u 9 sati održana je sjednica Stožera civilne zaštite, na kojoj je rečeno da je od 22 sata u subotu do 8 sati ujutro u nedjelju zabilježen porast vodostaja Dobre od 85 centimetara.

Na terenu su su sve službe zadužene za spašavanje i pomoć građanima. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja podruma u Voćarskoj ulici te i dalje rade po pozivima. U dvorištu DVD-a na raspolaganju su vreće s pijeskom te se mole građani da ne dolaze nepotrebno po njih, već u slučaju krajnje nužde. Na terenu ih je 25. Svi DVD-i su također u pripravnosti. Broj na koji se svi mogu javiti za potrebnu pomoć je 531-093.

Od čelnih ljudi Stožera civilne zaštite OgPortal doznaje da pristup poplavljenim područjima interventnim službama otežavaju znatiželjni sugrađani koji automobilima dolaze vidjeti što se događa.

Na terenu je gradonačelnik Dalibor Domitrović sa zamjenikom Danielom Vukeljom i predsjednikom Stožera civilne zaštite Željkom Stipetićem, koji su obišli Javnu vatrogasnu postrojbu gdje se tovare vreće s pijeskom. Crveni križ moli sve volontere koji u tome žele pomoći, da se jave u dvorište DVD-a.

GSS je objavio fotografiju snimljenu iz zraka koja pokazuje situaciju u Ogulinu.

Zbog izlijevanja rijeke Dobre na području Ogulina odsječena su naselja Kirasići i Podvrh. U naselju Kula izlila se rijeka Dobra na prometnicu D 42. Rijeka Dobra izlila se i kod Marković Sela u dužini 150 m i dubine 0,5 m, javio je DUZS.

Nad Kvarnerom je i noćas kišilo: na Rab je palo 76, na Krk 65 litara kiše. Najkišnija je noć bila nad dijelom Gorskog Kotara: na Crni Lug palo je 78, Delnice 99 litara kiše. Delnički vatrogasci su noćas morali intervenirati samo u jednom slučaju ispumpavanja vode, javlja HRT.

Zapovjednik crikveničke vatrogasne postrojbe Robert Hrelja potvrdio je da je iz školske dvorane i osnovne škole, koje su poplavljene još jučer, ispumpana voda i sanacija je u tijeku, a noć je protekla mirno.

Na Rabu je noć protekla mirno, a na Krku je od jučerašnjeg ranog poslijepodneva do rano jutros zabilježeno desetak intervencija u središnjem dijelu otoka uz jednu intervenciju u Baški, no stanje se smiruje, potvrdio je zapovjednik krčke Javne vatrogasne postrojbe Dinko Petrov.

19. travanj 2024 09:22