StoryEditorOCM
RegionalSJEĆANJE U VUKŠIĆU

Položeni vijenci za žrtve Domovinskog rata

Piše Marko Ledenko
26. rujna 2017. - 17:45
22068730_1540708812654178_38408384_o

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila u organizaciji MO Vukšić, u nedjelju 24.rujna, obilježen je spomen na petnaest žrtava Domovinskog rata i 26. godišnjice progona žitelja. Služena je misa u župnoj crkvi sv. Mihovila, a nakon mise mjesni župnik fra Luka Banić ispred centralnog križa dao je odrješenje za sve poginule i ubijene.

Tim povodom, žrtvama su se poklonili predstavnici Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem, njegovim zamjenicima Tomislavom Klaricom i Paulinom Kulaš, te predstavnici benkovačkih udruga: UHDDR-a, Udruga veterana 9.gardijske brigade Vukovi-podružnica Benkovac, Udruga Hrvatskih cvilnih žrtava Domovinskog rata Zadarske županije, 1.A satnija 113.Šibenske brigade, UHDDR Šibensko-kninske županije,UHDBDR Stankovci i predstavici policijske postaje Benkovac.

Podsjetimo, srpska paravojska je 27. rujna 1991. godine, dva dana uoči nebeskog zaštitnika Sv. Mihovila, okupirala Vukšić, razorila tri mjesne crkve od kojih su ostali samo goli zidovi, a cijelo selo je do temelja spaljeno. Poneseni zanosom osvajanja hrvatskog teritorija zlikovci su progonili i ubijali Hrvate.

Tijekom okupacije Vukšića, ubijeno je devet nevinih civila mahom starije dobi i poginulo je šest hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Nakon operacije Oluja rodbina je pronašla grobove osam ubijenih civila osim Cvite Ledenko koju je 1996. godine pronašao susjed kada je čistio gusternu ,gdje su je srpski zlikovci ubili ,odrubili joj glavu i bacili u gusternu.

Nakon 26 godine rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. Vukšić je prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja… Jedno od tih podizanja je i ovaj događaj, odnosno prilika da se oda počast poginulim mještanima ovoga sela i to na posebnom mjestu i pred spomenikom koji će zauvijek svjedočiti vremenu kada je zločinac podigao ruku na ovo ponosno mjesto i njegove mještane.

19. travanj 2024 05:09