StoryEditorOCM
RegionalKATA BAKULA

Nevjerojatna priča o protagonistici jednog od najvećih slučajeva šverca u povijesti RH

Piše Dušan Miljuš/Jutarnji list
28. rujna 2017. - 12:20
kava

Bila je jedna od “kraljica kave”, trgovkinja koja je sudjelovala u švercu oko 228 kamiona kave i tehničke robe od čega je prošlo već skoro dva desetljeća, a policija joj godinama nije mogla ući u trag. Četiri dana nakon 75. rođendana, prekjučer, u ponedjeljak, Županijski sud u Zagrebu “razveselio” je Katu Bakulu poklonom zbog kojega više neće morati strahovati da će ijedan rođendan provesti iza rešetaka.

Zastara izvršenja

Zbog zastare izvršenja zatvorske kazne protiv nje je obustavljen postupak izvršenja jednogodišnje zatvorske kazne na koju se trebala javiti još sredinom 2013. godine. Kad to nije učinila, 18. srpnja 2013. za njom je policija raspisala tjeralicu. I nije ju našla više od četiri godine. I sada, kako to zakon propisuje, šest godina nakon proteka pravomoćne presude sudac izvršenja zagrebačkoga Županijskog suda morao je obustaviti izvršenje zatvorske kazne zbog zastare. Ako nije u Hrvatskoj, Kata Bakula moći će se vratiti mirno predajući svoju osobnu iskaznicu graničnom policajcu jer će mu u terminalu biti izbrisana tjeralica.

Leš u šumi

Neće morati bježati od pravosuđa, živjeti u strahu da bi se iza nje mogla zatvoriti teška metalna vrata zatvorske ćelije. Iskusila je to kratko dok je bila u pritvoru, kao jedna od 12 članova skupine jednog od najvećeg krijumčarenja kave i tehničke robe u novijoj povijesti Hrvatske. Dostojnog krimi-trilera.

Jer, jedan od optuženih, čovjek koji je bio pratitelj kamionima s krijumčarenom kavom i tehničkom robom preko graničnog prijelaza Brod na Kupi, Mario Burić iz Maklena kod Brod Moravica, nestao je usred prvog suđenja. Njegov su kostur pronašli kod Delnica. Ustrijeljen je iz pištolja, a njegov ubojica nikad nije otkriven. Carinik Toni Glad bio je osuđen na pet i pol godina zatvora, a on nije bio jedini carinik koji je sudjelovao u švercu preko prijelaza Brod na Kupi i koji je, prema tvrdnji optužnice, to naplatio više od 450.000 DEM.

Dio tog lanca bila je i Splićanka Silvana Burla za kojom je policija tragala pet godina i koja se odjednom uoči suđenja pojavila pred riječkom sutkinjom Ikom Šarić. Nekoliko je puta i ona bila nezadovoljna razvlačenjem postupka, odugovlačenjima zbog izostanaka, bolesti optuženih. Silvanu Burlu, splitsku trgovkinju koja je kupovala švercanu robu te je uz Katu Bakulu nosila epitet “kraljice kave”, sutkinja Šarić osudila je na šest godina zatvora.

Ništa nisu vidjeli

Jer je u dvije godine, od listopada 1995. do srpnja 1997., preko granice bez nadzora prošlo čak 226 kamiona i kombija sa švercanom robom.

Carinici su ih propuštali, policajci ništa nisu vidjeli, Hrvatska je pretrpjela štetu veću od 20-ak milijuna kuna, a pravosuđe je potrošilo tisuće radnih sati na dva suđenja, vijećanja... Prvo suđenje je počelo 1997. godine, završeno 2000., Vrhovni sud je presudu ukinuo i suđenje vratio na početak...

Kata Bakula je tri i pol godine zatvorske kazne, što joj je poslije smanjeno na godinu, pokušala izbjeći i molbom za pomilovanje tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, ali je odlukom od 24. studenoga 2010. odbijena. Vrijeme je radilo za Katu Bakulu, a ona je strpljivo čekala. I dočekala da sad može nazdraviti činjenici što je država iscrpila sve mogućnosti da je ikad više spremi iza rešetaka.

Slovenski carinik dao papire kolegi

Unosni šverc kave i tehničke robe koji je trajao tri godine, otkriven je sasvim slučajno kad je hrvatski carinik na prijelazu Brod na Kupi došao na kavu slovenskom kolegi.

U njihovim je knjigama primijetio bilješke o punim kamionima koji su izašli iz Slovenije, a za koje na hrvatskoj strani nije bilo nigdje zapisano da su ušli u Hrvatsku. Roba je bila preuzimana u Kopru pa uredno evidentirana na slovenskom graničnom prijelazu, ali ne i na hrvatskoj strani, i nastavljala je put do Splita.

Obrana je bazirana na činjenici da nema dokaza da je roba i ušla u Hrvatsku već da je moguće da su slovenske izvozne prijave lažne i da je roba zapravo preprodana u Sloveniji, ali sud to nije prihvatio.

24. travanj 2024 17:15