StoryEditorOCM
RegionalČEKAJU SE EUROPSKA SREDSTVA

Evo kada će voda stići na zadarske otoke i u Podvelebitski kraj

30. rujna 2017. - 13:10

Dio Podvelebitskog kraja Zadarske županije na potezu od Starigrada do granice s Ličko-senjskom županijom, još uvijek nema vodovod iako je riječ o izrazito turističkom području. Na adresu Slobodne Dalmacije stiglo je pismo jednog od mještana tog bezvodnog kraja od Starigrada do Svete Marije Magdalene koji ne može vjerovati da ni nakon punih 30 godina zadarski Vodovod nije doveo vodu, a u prilogu nam je poslao tri uplatnice iz 1986. godine kojima dokazuje da je još tada plaćao samodoprinos za izgradnju cjevovoda!

-Nadležnost za izgradnju cjevovoda je s Općine Starigrad prešla u ruke zadarskog Vodovoda koji je dao izraditi idejni projekt. Ali, on je završen još prije četiri godine i ništa se nakon toga ne događa, a nama je rečeno da sve ovisi o političarima, kaže naš čitatelj želeći ostati anoniman.

Direktor Vodovoda Tomo Matek kaže da "svi političari, gradonačelnici i općinski načelnici žele dovesti vodu i u ta mjesta", te objašnava o čemu se radi:

-Magistralni cjevovod Maslenički most-Rovanjska-Seline-Starigrad izgrađen je 1987. godine, a financirali su ga Vodovod, tadašnje mjesne zajednice Starigrad i Seline, te nadležne institucije iz Obrovca i Zagreba. Koliko je planirano, toliko je i izgrađeno, ali je ostao problem s vodovodizacijom ostatka područja Zadarske županije do granice s Ličko-senjskom županijom, kaže Matek.

Direktor Vodovoda kaže da je nedavno potpisan četiri milijuna kuna vrijedan ugovor s Agencijom za plaćanje Ministarstva poljoprivrede kojim će se ići u rekonstrukciju 1,6 kilometara cjevovoda u Starigradu čiji stanovnici imaju problema s opskrbom vodom zbog čestih padova tlaka u cijevima.

No, kada će voda stići u sva mjesta Podvelebitskog kraja?

-Taj dio će vodu dobiti nakon što bude dovršen projekt kojega ćemo aplicirati za sredstva iz fondova Europske unije. Trenutno se radi na pripremi projektnog zadatka. Riječ je o procijenjenoj investiciji od 400 milijuna kuna i njome će biti riješeno pitanje vodovodizacije cijele Zadarske županije, pa i 1.900 stanovnika Podvelebitskog kraja u Starigradu, Selinama, Tribnju... Osim toga, time će se riješiti i pitanje vode na zadarskim otocima, te izgradnja uređaja za pročišćavanje na izvoru Dolac u Muškovcima. Upravo traje priprema dokumentacije za izradu Studije izvodljivosti, objašnjava Matek koji je u petak u Splitu obavio završne razgovore s predstavnicima Hrvatskih voda kako bi do kraja godine mogao biti raspisan javni natječaj za izradu Studije izvodljivosti.

Iako tek treba pričekati izradu projektne dokumentacije, u Vodovodu kažu da se, kada je riječ o otočnom dijelu, zasada planira dovesti cjevovod do otoka Iža i dijelom na Dugi otok, dok se s desalinizatorima planira riješiti pitanje vodoopskrbe pučinskih otoka Premude, Rave, Silbe i Oliba. Međunarodni konzultanti su izračunali da bi izgradnja cjevovoda i do tih otoka bila preskupa.

 

 

Početak gradnje – 2020. godine

Po procjenama Vodovoda, trebat će dvije-tri godina da bi se svi zahvati velike investicije na vodovodizaciji cijele Zadarske županije isprojektirali, a početak gradnje očekujese 2020. godine. Prethodno će gradovi i općine morati riješiti imovinsko-pravne odnose, a iz Vodovoda su im već poslali pismo namjere o financiranju izrade projektne dokumentacije.



 

20. travanj 2024 12:39