StoryEditorOCM
RegionalOTVORENO PISMO IZ POLIČNIKA

Tjeraju li nas iz Hrvatske - zar ćemo po tržišnoj cijeni otplaćivati svoje kuće i zemljišta?!

Piše Zadarski.hr
30. rujna 2017. - 21:58
policnik

Iz Suhovara smo dobili otvoreno pismo Ivice Ukalovića predsjedniku i članovima Općinskog vijeća Poličnika o katastarskoj izmjeri na području te općine. Pismo donosimo u cijelosti.

 

Predsjedniku Općinskog vijeća Općine Poličnik Dariju Buljatu  i svim vijećnicima sam uputio otvoreno pismo s prijedlogom vezanim uz imovinsko-pravne probleme s kojima se susreću sudionici u postupku obnove zemljišnih knjiga za k.o. Poličnik u naseljima Poličnik, Gornji Poličnik, Lovinac i dio Suhovara ).

Godinama čekajući početak obnove zemljišnih knjiga za k.o. Poličnik nemalo su se sudionici iznenadili kada su shvatili da su na sva zvona obećavana rješenja njihovih problema katastarskom izmjerom i obnovom zemljišnih knjiga bila samo prazna obećanja. Imovina i nekretnine koje su u posjedu obitelji i po koje stoljeće sada isti trebaju otkupiti po tržišnoj cijeni ( isključivo govorim o nekretninama na koja pravo polaže Općina Poličnik, zemljištu unutar građevinskih područja ) jer nemaju potrebne zakonom propisane dokaze, kao da ih je netko ikada i tražio isto.

Naravno, to ne oslobađa djelomične krivnje. Međutim, kako nitko nije postavljao to pitanje kada je trebalo plaćati po nekoliko tisuća njemačkih maraka za izgradnju vodovodne mreže, po nekoliko tisuća maraka da bi se asfaltirali putevi, ustupalo se po nekoliko stotina metara kvadratnih zemljišta okućnice da bi se proširili putevi, davalo se po nekoliko tisuća maraka za izgradnju struje ili su sami stanovnici radom sudjelovali, davali su po nekoliko tisuća maraka za telekomunikacijsku infrastrukturu, sami su gradili društvene domove, pošte, mrtvačnice, groblja, zdravstvene ambulante i to ne samo u bivšoj državi već i u slobodnoj Hrvatskoj.

Zašto im tada nitko nije rekao da sve što imaju nije njihovo i da i neće biti dok još jednom ne plate tisuće sada eura za svoju zemlju? Zar nisu desetcima tisuća svojih maraka i eura već „ otplatili svoju zemlju, kuće „, čak su i legalizirali svoje kuće koje opet nisu njihove, pa tko je ovdje lud? I stalno se postavlja pitanje što tjera naše ljude na odlazak? Pa sve skupa. Vođen idejom i svojim djelovanjem da ljudima treba pomoći, omogućiti im da ovakvi problemi budu rješivi na najmanje bolan i financijski prihvatljiv način, uputio sam i prijedlog Općinskom vijeću.

Nadam se da samo kao i ostali moji dopisi neće završiti zanemaren. Jer otkupljivati svoje kuće i zemljište po cijenama koje su trenutno tržišne je samo još jedan odgovor na pitanje žele li nas političari i oni koji odlučuju o našim sudbinama  ovdje ili je zaista cilj što više ljudi prisiliti na odlazak sa svojih ognjišta. Cilj je i da se predsjednik Općinskog vijeća konačno probudi i shvati svoju funkciju i odgovornost, jer ne trabamo svi mi samo njihove potpise, trebamo da se bore za našu dobrobit, da se stvaraju preduvjeti da imamo razloga ovdje nastaviti živjeti, graditi dom.

S poštovanjem,

Ivica Ukalović

20. travanj 2024 05:22