StoryEditorOCM
RegionalVELIKI RADOVI KOD PREKA

Radnici Klesarstva Brkić iz Zadra počeli sanirati dio urušenog sjevernog zida na Tvrđavi sv. Mihovila!

Piše Naši školji
6. listopada 2017. - 13:48
IMG_1354_1280x796

Počela je sanacija sjevernog zida na Tvrđavi sv. Mihovila - javlja portal Naši školji. Dio je to opsežnog projekta obnove Tvrđave sv. Mihovila, koji je Općina Preko počela pripremati prije gotovo tri godine, za što je lani na natječaju Ministarstva kulture za izradu arhitektonskog 3D snimka dobila 100.000 kuna te ove godine dodatnih 100.000 kuna za arheološke iskope unutar same tvrđave.

- Općina Preko prijavila je još jedan projekt koji se odnosi na obnovu Tvrđave sv. Mihovila na natječaj Ministarstva kulture i očekujemo pozitivno rješenje, ali da bismo mogli krenuti u sveobuhvatnu sanaciju, od presudne je važnosti preseljenje postojećeg antenskog sustava. Tek će nakon toga biti detaljnije poznat okvirni iznos potreban za cjelovitu obnovu Tvrđave sv. Mihovila, koji bi trebao postati interpretacijski centar u kojemu će biti predstavljena baština svih zadarskih otoka, koji su se u prošlosti upravo po tvrđavi iznad Preka nazivali Anđeoskim otocima, komentirao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Tvrtka Odašiljači i veze pokrenula je postupak preseljenja 80-metarskog antenskog stupa koji je prije 25 godina postavljen na vrh tvrđave, a prema informacijama koje smo dobili iz uprave Odašiljača i veza, završetak preseljenja trebao bi biti obavljen najkasnije do 31. srpnja 2018. godine.

Za preseljenje antenskog stupa već su odavno osigurane i lokacijska i građevinska dozvola i sve je trebalo biti dovršeno još potkraj 2011. godine, kad su Odašiljači i veze kupili zemljište na susjednom brdu Mala glava. Općina Preko više od godinu dana borila se za "administrativnu" nadležnost nad tvrđavom i sada još jedino predstoji rješavanje antenskoga stupa - pišu Naši školji.

19. travanj 2024 22:40