StoryEditorOCM
RegionalVISINA PRIJAVLJENIH ŠTETA OD POPLAVA ZNAT ĆE SE TEK KRAJEM STUDENOG

Žitelji nemaju pojma koliku će odštetu dobiti jer ih ne određuju ni općine, ni gradovi, pa ni Županija: tek država će reći kome koliko para!

Piše L.B.
10. listopada 2017. - 23:13
9090816

- Nije realno očekivati da će se konačne visine prijavljenih šteta od poplave znati prije kraja studenog 2017. godine – odgovorila nam je Vlatka Vučić Marasović iz Odjela za informiranje Zadarske županije na naš upit o visini iznosa šteta koje su žitelji prijavili nakon poplava i proglašene elementarne nepogode.

Elementarna nepogoda proglašena je za 30.rujna za gradove Zadar i Nin, te općine Preko, Sv.Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali, Vrsi, Kali i Privlaka, te dodatno 3.listopada za općine Galovac i Posedarje.

Rok za prijavu šteta od poplava je istekao, gradovi i općine su Županijskom povjerenstvu dostavile „prvo priopćenje“ o nastaloj šteti, no podaci iz tog priopćenja su  nepotpuni i općeniti, rečeno nam je u Županiji.

- Štete koje su  zaprimljene u zakonskom roku od osam dana od kada je župan proglasio elementarnu nepogodu obrađuju gradska i općinska povjerenstva, koja će ih zatim dostaviti Županijskom povjerenstvu kao konačnu procjenu štete, i to  u roku od pedeset dana od proglašenja elementarne nepogode – navela je Vučić Marasović.

No, za žitelje koji su pretrpjeli štete od poplava ni tada procedura nije završena.

- Županijsko povjerenstvo daje konačnu procjenu štete, ali to nije potvrđena šteta jer tek državno povjerenstvo daje konačnu potvrdu o visini i obimu nastale štete i to tek nakon što županijsko povjerenstvo zaključi prijave za sve gradove i općine. Taj rok je 60 dana od proglašenja elementarne nepogode – rekla je Vučić Marasović.

Stoga se ne mogu dobiti prijavljeni iznosi šteta jer su „privremeni i nepotpuni“, pa će se ti podaci znati najranije na kraju studenog.

- Krajem studenog će se znati visina prijavljenih šteta koje neće uključivati štete koje se nisu evidentirale kroz online sustav APIS jer mnoge pravne osobe kojima je imovina bila osigurana kod osiguravajućih kuća, štetu u sustav nisu niti prijavljivale – istaknuto je.

Ovog tjedna ipak će biti poznat barem jedan konkretan iznos štete, i to u bolnici bi zgradi Poliklinike.

- Nakon pregleda zgrada Opće bolnice Zadar i Poliklinike sudski vještaci podnijet će zajedničko izvješće o nastalim štetama te se očekuje tijekom ovog tjedna utvrđenje novčanog iznosa te štete – ističe se u odgovoru, ali i naglašava da se Zadarska županija, kao osnivač Opće bolnice Zadar, nada da će  Vlada RH pomoći  u saniranju štete kako bi se zgrada Poliklinike što prije stavila u funkciju.

18. travanj 2024 06:40