StoryEditorOCM
RegionalMINISTRICA ŽALAC U PREKU

Dodijeljena oznaka izvorne kvalitete za 141 otočki proizvod!

Piše Zadarski.hr
14. listopada 2017. - 10:15
DSC_0279.JPG

U općini Preko na otoku Ugljanu, u petak 13. listopada 2017. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s domaćinom, načelnikom općine Preko Jurom Brižićem i županom Zadarske županije Božidarom Longinom, dodijelila je oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" za ukupno 141 proizvod i proizvodne linije koje su proizvela 73 otočna proizvođača.

Projekt "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) već 11 godina za redom potiče otočne proizvođače u proizvodnji izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije te na taj način čini njihovu kvalitetu mjerljivom. Projekt je fokusiran na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka i poticanja i reafirmiranja tradicionalnih ali i inovativno-inovacijskih otočnih proizvodnji te uključuje 279 otočnih proizvođača s 24 hrvatska otoka i poluotoka Pelješca i time obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija.

Proizvodi koji nose oznaku HOP, pridonose promociji identiteta hrvatskih otoka i Hrvatske kao vrhunske turističke, gastronomske i ekološke destinacije diljem svijeta, ali i na domaćem tržištu.

Ministrica Žalac uvodno se obratila okupljenima i naglasila: "Upravo zbog toga što je projekt HOP u potpunosti zaokružen i razrađen do najmanjeg detalja te funkcionira izvrsno, moguće ga je primijeniti i u ostalim hrvatskim regijama. Slavonija, koja je dugi niz godina zanemarivana, dobit će priliku također brendirati svoje autohtone proizvode i to po uzoru na vas, otočane." te dodala da se nada kako će uskoro svaki dio Republike Hrvatske imati vlastitu oznaku tradicije i kvalitete te će biti prepoznati u cijelome svijetu.

Ministrica je zatim najavila današnju sjednicu Otočnog vijeća, koja će također biti održana na otoku Ugljanu, na kojoj će članovima Vijeća prezentirati Nacrt prijedloga novog Zakona o otocima.

Kao domaćini, župan Longin i načelnik Brižić u svojim su se obraćanjima osvrnuli na uspjehe lokalnih otočnih proizvođača, istaknuli aktivnosti koje provode za poticanje gospodarstva na otocima te zahvalili Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ministrici Žalac na svim aktivnostima koje provode za dobrobit otoka i otočana koji na njima žive.

Prije same dodjele oznake HOP, ministrica Žalac je u općini Preko svečano otvorila projekt održivog razvoja Općine pod nazivom "Avantura otok" koji je Ministarstvo sufinanciralo u iznosu od 1.130.000,00 kuna te je isti prepoznat kao temelj za razvoj održivog turizma na otocima Ugljanu i Sestrunju. Ministrica je naglasila važnost ovog projekata radi unaprjeđivanja i poticanja razvoja lokalne zajednice u općini Preko jer se ulaganjem u infrastrukturu otvara mogućnost produljenja turističke sezone, brendiranja otoka Ugljana kao odredišta za sportsko-rekreativni i kulturni turizam te dodatnog zapošljavanja lokalnog stanovništva, naročito mladih koje se potiče da se nakon završenog školovanja vrate na otok.

20. travanj 2024 14:40