StoryEditorOCM
RegionalNEUOBIČAJENA ODLUKA

Suđenje 18-godišnjaku za ubojstvo vršnjaka Gorana Vidića na Zapadnoj obali vodit će se iza zatvorenih vrata!? Po kojem kriteriju sud neke obitelji štiti od medija, a neke ne?

Piše Katarina Marić Banje/SD
14. listopada 2017. - 14:10
9190747

Na Županijskom sudu u Splitu suđenje Karlu Gustavu Krivecu (18) zbog ubojstva Gorana Vidića (18) na Zapadnoj obali u Splitu odvijat će se iza zatvorenih vrata.

Rješenje o isključenju javnosti donijelo je sudsko vijeće koje vodi glavnu raspravu, na zahtjev odvjetnika koji zastupa interese obitelji pokojnog Gorana Vidića. Kao razlog je navedena zaštita osobnog ili obiteljskog života okrivljenika, žrtve, oštećenika ili drugog sudionika u postupku.

Odluka je odmah potaknula niz rasprava na temu opravdanosti takvog rješenja. Suđenja iza zatvorenih vrata su zakonski obvezna ako je počinitelj bio maloljetan u vrijeme zločina ili ako se radi o maloljetnoj žrtvi. Isključenje javnosti u predmetima gdje je optuženik punoljetan, pogotovo kada se radi o najtežem krvnom deliktu počinjenom na javnom mjestu je neuobičajena, a u konačnici se često pokaže i nezahvalnom odlukom. Naime, nakon okončanja postupka objava presude je javna, ali zbog naloga o isključenju javnosti obrazloženje iste se također izriče iza zatvorenih vrata. Na taj način javnost nije upoznata s razlozima odluke o krivnji ili oslobađanju te samim time ni s razlozima za određivanje sankcije, čime se otvara prostor za niz pretpostavki i prozivanja svih stranki u postupku.

- Zakon o kaznenom postupku dopušta da se javnost isključi za cijelu raspravu ili njezin dio ako je to potrebno, među ostalim, radi zaštite osobnog ili obiteljskog života optuženika, žrtve, oštećenika ili drugog sudionika u postupku. Sud je pritom dužan utvrditi sve okolnosti konkretnog slučaja i prihvatiti zahtjev za isključenje javnosti samo ako je interes zaštite osobnog ili obiteljskog života sudionika u postupku važniji, pretežniji od prava javnosti da bude informirana o postupku. Stres zbog izvještaja objavljenih u medijima u pravilu nije opravdani razlog za isključenje javnosti. Zato novinari i njihovi nakladnici trebaju osporiti odluku o isključenju javnosti u navedenom slučaju i dokazivati da ne postoji valjano opravdanje za takvo ograničenje slobode informiranja - kazao nam je Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Nejasni su kriteriji prema kojima se u ovom slučaju išlo na potpunu tajnost kada su na istom sudu na temelju optužnica istog tužiteljstva javno procesuirani predmeti o nasilnim smrtima u obitelji gdje su krivci i žrtve bili najbliži srodnici. Na Županijskom sudu u Splitu vodio se postupak protiv Dina Babića koji je izudarao i zadavio svoju majku u stanu u Splitu. Njegov branitelj tražio je isključenje javnosti tijekom suđenja zbog mladosti okrivljenika i zaštite obiteljskih prilika, međutim predsjednik sudskog vijeća odbio je takav zahtjev smatrajući ga neopravdanim. Optuženi Babić pravomoćno je osuđen na 11 godina zatvora.

Jedan od postupaka koji se vodio na istom sudu bio je i protiv dvojice optuženih za šverc droge Ivana i Ante Kutleše, uhićenih s 3,8 kilograma heroina, 330 grama kokaina i 490 grama paracetamola. Jedan je bio mlađi punoljetnik, što je starosna dob za koju zakon također predviđa mogućnost blažeg postupanja i kažnjavanja, a drugi otac dvoje malodobne djece, ali niti jednu od tih okolnosti nadležna sutkinja nije procijenila kao odlučujuću da bi s glavne rasprave isključila javnost.

24. travanj 2024 02:32