StoryEditorOCM
RegionalSLUČAJ NESTALOG POMORCA

Uključili se i Sedma uprava i SOA, zatočeni Ivan Furčić proživljava pravu golgotu

Piše Jutarnji list / Slobodna Dalmacija
21. listopada 2017. - 11:38
IvanFurcic

Hrvatski pomorac Ivan Furčić je živ i na sigurnom u zatvoru u blizini Zawiye, 75 kilometara sjeverozapadno od Tripolija – kazao je u telefonskom razgovoru odvjetnikTaher Shtewipiše Slobodna Dalmacija.

NEVJEROJATNA PRIČA O HRVATU KOJI JE DVIJE GODINE ZATOČEN U LIBIJI Drže ga bez suđenja i dokaza: 'Kad sam dobio njegovu fotografiju, šokirao sam se'

On je u slučaj zatočenog Splićanina uključen skoro od prvog dana, točnije od rujna 2015. godine, kada je malteški brod "Sovereign M", na kojemu je Furčić bio prvi časnik palube, zaustavljen prazan pred obalama Libije i posada suočena s optužbama za šverc naftnih derivata. Brod su zaustavili pripadnici jedne od lokalnih libijskih milicija, a Furčić je ispraćen do zatvora pod oružanom pratnjom.

Shtewi nam nije mogao precizirati kada je posljednji put u četiri oka vidio Furčića, tek napominjući kako je od tada "prošlo dosta vremena".

- Problem je što on odbija svaku vrstu kontakta. U strahu je i pun je nepovjerenja prema svakomu. Ipak, svako malo vremena nazovem zatvor i dobivam uvjerenja da redovito uzima hranu – kazao nam je odvjetnik iz Tripolija, dodajući kako je, unatoč informacijama koje su govorile da oko kaznionice posljednjih tjedana traju žestoki oružani sukobi zaraćenih milicija, stanje u tom dijelu zemlje relativno mirno.

Libija se od 2014. godine nalazi u stanju građanskog rata, koji još uvijek nije završio unatoč dogovoru koji su dvije najveće strane postigle uz blagoslov Ujedinjenih naroda. Dijelovi te afričke države na južnoj obali Mediterana i danas nisu pod kontrolom službenih vlasti, već ih nadziru islamističke skupine i plemenske milicije.

Odvjetnika Tahera Shtewija angažirao je Sindikat pomoraca Hrvatske preko jednog odvjetničkog ureda u Rijeci, a suglasnost je dao i Furčićev brat Tomislav. Međutim, on nije jedini branitelj našeg državljanina, jer je na savjet Ministarstva vanjskih poslova RH punomoć u lipnju ove godine dana i izvjesnom Kashlafu. Obitelji je rečeno da je Shtewi i dalje uključen u obranu.

- Ja nemam tu informaciju. Ako je to tako, volio bih da me kolega kontaktira. U ovome trenutku traju napori da se suđenje definitivno preseli u Tripoli, što bi svima olakšalo situaciju. Mi smo to skoro bili uspjeli prije godinu dana, ali je na koncu od takvog zahtjeva odustao zapovjednik broda, inače gruzijski državljanin. Na tom ročištu pojavilo se za pet optuženih ukupno sedam odvjetnika, ali ja sam jedini bio angažiran u Furčićevoj obrani – ispričao nam je Shtewi, koji je do prije dva mjeseca imao redovite kontakte sa službenicima hrvatskog Veleposlanstva u Kairu. U tom posljednjem kontaktu nitko mu nije dao informaciju o pojačavanju obrane.

Iako je od našeg upita MVP-u prošlo više od 12 dana, sa Zrinjevca nismo dobili službenu informaciju što je do sada s njihove strane poduzeto u slučaju, niti na što su trenutačno fokusirani. Bolje upućena nije ni sama obitelj kojoj je, prema našim saznanjima, rečeno da je na djelu – tiha diplomacija.

Kada već tako nije išlo, pokušali smo u glavu, kontaktirajući tri prethodna šefa naše diplomacije koji su se izredali na slučaju.

Počeli smo od Vesne Pusić, u čijem je mandatu Ivan Furčić i uhićen. Pokušali smo je kontaktirati preko Kluba zastupnika novoosnovane stranke Glas, ostavili naše kontakte, ali unatoč obećanjima nismo uspjeli čuti bivšu ministricu.

Miro Kovač, ministar u Vladi Tihomira Oreškovića, barem nam se javio, ali kada je čuo zbog čega zovemo, napravio je pravi mali (ne)diplomatski manevar.

- Dajte mi malo vremena da se informiram prije nego što nešto kažem. Popodne vam se javim – ljubazno nas je zamolio bivši Karamarkov čovjek za inozemne poslove, danas zastupnik HDZ-a, ali nije nam se javio.

Jedini za kojega se sa sigurnošću može reći da je barem znao tko je Ivan Furčić i kakvu golgotu prolazi na sjeveru Afrike bio je Davor Ivo Stier.

- Dok sam ja vodio Ministarstvo, u taj slučaj bili su uključeni Sedma uprava i SOA. U Libiju je išao i jedan od mojih pomoćnika, koji je čak i došao do Furčića i s njim razgovarao, te spojio s obitelji. Pokušavali smo i preko diplomatskih kanala nama prijateljskih zemalja, ali zbog nesređenog, kaotičnog stanja u toj zemlji svi ti napori nisu urodili plodom.

- Više vam zbog osjetljivosti slučaja ne mogu reći. Jednog dana, kada se sve ovo, nadajmo se, sretno završi, onda ću vam biti na raspolaganju – kazao nam je Stier, koji je u lipnju napustio MVP i aktivirao saborski mandat.

Do njegove nasljednice, Marije Pejčinović Burić, nismo ni pokušavali doći. Šutnjom svojih podređenih dugom gotovo dva tjedna sve je rekla, piše Slobodna Dalmacija.

16. travanj 2024 22:27