StoryEditorOCM
RegionalFOTO: TUŽAN KRAJ PRIČE KOJA JE GANULA HRVATSKU

Uginuo je Felix, pas kojeg je vlasnik brutalno prebio metalnom šipkom

Piše JL
11. studenog 2017. - 19:14
Osijek pas Felix

Pas Felix, čija je priča prije nekoliko tjedana zaprepastila i dirnula Hrvatsku, uginuo je od posljedica brutalnog premlaćivanja svog vlasnika.

Osječki Azil za napuštene pse Udruge Pobjede objavio je na Facebooku status kojim su se oprostili od Felixa, kojeg su im doveli punog modrica i podljeva, prestravljenog i izubijanog... Neko vrijeme se oporavljao, izgledalo je da će prebroditi najteže, ali u konačnici nije izdržao.

Kroz kakvu je golgotu životinja prošla, najbolje svjedoči prvotna objava na Facebooku osječkog azila.

- Srijeda, nešto poslije 9 sati, zove gospodin. Očito šokiran, glas mu drhti... Govori mi: 'Susjedu je pobjegao pas, otrgnuo se s lanca. Kad ga je pronašao, izmlatio ga je metalnom šipkom, dok nije onemoćao, urlao, skvičao, više nije mogao hodati... Onda ga je vukao lancem do garaže koja mu je valjda jedini zaklon i tamo ga opet svezao. Psa više ne vidim, ne čujem ga, ne znam je li uopće živ'.

Kažem mu da odmah zove policiju, ali on se boji. Tražim detalje i sama ih zovem, dolazimo ondje prije njih, ne vidimo psa, čekamo... Kod kuće nema nikoga, uspijemo kroz ogradu malo povući lanac i izlazi on - vuče se na prednjim nogama van, dahće, hropće... Oko mu je zatvoreno, ispod njega zgrušana krv, otečena otvorena rana na obrazu, krv mu curi iz nosa i usta, pokušava se pridići zadnjom nogom, ne može... Desna zadnja šapa bolno je zgrčena, dvostruko veća nego što bi trebala biti...

Odustaje, legne pred nama. Kucamo, zvonimo, ništa. Ispred dvorišta i u njemu vidimo tragove krvi.

Policija zove kriminalističku policiju, veterinarsku inspekciju...

Psa u 17 sati odvozimo na daljnju obradu, sediranog, jer je od šoka i bolova sve htio pojesti. Ustanovljena mu je povreda oka, duboka rana pod istim okom, fraktura gornje vilice, izbijeni su mu zubi, smrskana šapa i sve sitne košćice u njoj. Ima deset godina i zove se Felix, stajalo je u objavi.

Felixova priča digla je na noge Hrvatsku, javnost je zahtijevala kaznu za vlasnika koji mu je ovo učinio. Riječ je o 71-godišnjem Josipu Mirošničenku, s kojim je Jutarnji prije nekoliko tjedana stupio u kontakt, a njegova je priča izazvala dodatni bijes.

U telefonskom razgovoru potvrdio nam je kako je pas njegov i da ga je on ozlijedio, no da se ne osjeća krivim. Iako svjedoci navode kako su ozljede nanesene metalnom šipkom, Josip tvrdi da je psa izmlatio štapom nakon što ga je ovaj ugrizao.

- Pobjegao je na ulicu, često to radi. Otišao sam za njim te smo se sat i pol natezali. Nije se htio vratiti u dvorište. Dva puta me ugrizao, pa sam kasnije morao i u bolnicu na previjanje. Zbog toga sam podivljao: hranim te deset godina, a ti meni bježiš, režiš na mene i grizeš me. Naljutio sam se, uzeo štap, istukao ga i dovukao u dvorište, gdje mu je i inače mjesto, na lancu - kazao nam je Josip, kojega su uzrujale i iznenadile reakcije ljudi na njegov postupak, koji ne smatra problematičnim.

- Pa nisam ga ubio da ovako reagiraju! Ispred kuće su se zaustavila dvoja policijska kola, došlo je dosta ljudi, svi nešto pitaju i gledaju psa. Da sam ženu ubio, reakcija bi bila manja. Ići ću na kraju i na sud zbog ovoga. Ajde, molim vas, kad mama istuče dijete, je li to zlostavljanje? Naravno da nije. Zlostavljanje traje dulje vremena, a ja sam njega udario prvi put u životu. Odveli su ga, a ja mislim da, kad bi se Baka moglo pitati, on bi sam rekao da bi se najradije vratio u svoje dvorište, k nama - rekao nam je tada Josip, piše jutarnji.hr.

 

20. travanj 2024 08:23