StoryEditorOCM
RegionalFOTO: HELIKOPTERSKA ESKADRILA IZ ZEMUNIKA NA ZAVRŠNOM ISPITU

Pogledajte kako su odradili grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warrior

Piše Marinko Karačić / MORH
12. studenog 2017. - 21:37
DSC_1777.JPG

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku proveli su od 10. do 12. studenoga na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju prva taktiča grupna bojeva gađanja i raketiranja u dnevni i noćnim uvjetima u paru od dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Ovo je treći ciklus bojevih gađanja i raketiranja izveden iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u obuci prve skupine hrvatskih pilota na ovom tipu izvidničko-borbenog helikoptera. Nakon uspješno izvedenih bojevih gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora u kolovozu i samostalnog djelovanja u rujnu ove godine, ovo je prvo grupno gađanje i raketiranje hrvatskih letačkih posada na helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior.

I ovoga puta gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mmm, školskim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV, a sve u paru od dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Provedbu taktičkih bojevih gađanja i raketiranja pratili su američki timovi instruktora sa zemljskih pozicija koji su ocjenjivali pogotke u formacijama: posada-tim (posada kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota, te tim kao cjelina vođa-pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama od strane ocjenjivača sa zemlje donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dva helikoptera istovremeno). Posade za pojedini tim su činila četiri hrvatska pilota u dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojeva djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

Osim procjene ispravnosti donešene odluke u realnom vremenu od strane zapovjednika misije zračne operacije ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Ovo je bila kruna obuke hrvatskih pilota čime su zaokružene sve faze potpune uporabe helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, dok se očekuju uskoro i posljednji ispitni letovi za zvanja probnih pilota. Ovim činom približio se i kraj misije američkih timova instruktora iz tvrtke „i3“ koji uskoro napuštaju bazu Zemunik, a obučeni hrvatski piloti preuzimaju ulogu samostalnog obučavanja ostalih hrvatskih pilota na Kiowama.

Cijeli ciklus obuke uspješno su završili i zrakoplovni tehničari svih specijalnosti koji također dobivaju certifikate za samostalne provoditelje obuke. Kroz tri provedena ciklusa taktičkih bojevih gađanja i raketiranja u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima kao i radu u borbenim uvjetima na terenu, a u ovom posljednjem angažmanu su dodatno potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima.

 

 

23. travanj 2024 08:26