StoryEditorOCM
RegionalZAVRŠEN PROJEKT ZELENI VRTIĆ

Mališani naučili kako reciklirati i kompostirati

Piše Zadarski.hr
15. studenog 2017. - 14:18

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari završila je projekt Zeleni vrtić, koji je financiran u sklopu natječaja za udruge Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša. Kroz projekt su mališani stekli znanja o načinima brige za okoliš i očuvanja prirode i ujedno stvorili naviku odvojenog odlaganja biootpada.

- Prosječna količina otpada u Hrvatskoj iznosi oko 790 kg/po stanovniku. Prema podacima u Republici Hrvatskoj najviše otpada proizvodi se upravo na zadarskom području (oko 550 kg/po stanovniku). S obzirom na to da se u dječjim vrtićima svakodnevno poslužuju doručak i ručak, što rezultira određenom količinom otpada, važno je taj otpad pravilno zbrinuti. Projektom smo djecu, odgajatelje i stale zaposlenike vrtića Ciciban osvijestili o tome što je biootpad, kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti kompost u vrtu. Glavni cilj projekta Zeleni vrtić bio je educirati djecu vrtića Ciciban kako pravilno odvajati biootpad sa ciljem smanjena ukupne količine otpada u vrtiću, javljaju iz udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

- Projektom smo djecu iz skupine Bombončići, odgojiteljice Gabrielle Anne Radulić, te skupine Loptice odgojiteljice Andree Kurtović, uz ostale zaposlenike vrtića Ciciban osvijestili o tome što je biootpad, kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti kompost u vrtu - istaknuli su organizatori.

Nives Rogoznica iz Eko Zadar održala je zanimljivu radionicu o kompostiranju. Djeca su kroz interaktivni pristup naučila kako da od kora voća i povrća, razgradivog kartona i papira, napraviti kompost s kojim mogu oplemeniti svoj vrt ili travnjak.

Cilj projekta Zeleni vrtić je smanjiti ukupnu količinu otpada koju utječe na onečišćenje tla i zraka. Želja organizatore je da projekt potakne roditelje vrtićke djece i ostale vrtiće u gradu Zadru da odvajaju biootpad.

Projektom „Zeleni vrtić“ djeci vrtića Ciciban približili smo i omoguli stjecanje znanja o načinima brige za okoliš i očuvanja prirode sve s ciljem da se od malih nogu stvori navika za odvajanjem biootpada, javljaju iz Udruge.

 

27. travanj 2024 00:28