StoryEditorOCM
RegionalVELIKA AKCIJA POŠUMLJAVANJA

„Volonterska šuma“ uspješno provedena!

Piše M.K.
26. studenog 2017. - 16:23

Jučer se na području grada Obrovca u Crnoj Punti, Kruševo, volonterskim trudom i radom zasadilo 1500 sadnica drveća! Više od sto volonterki i volontera, malih i velikih, u samo jedan dan posadili su 1400 sadnica običnog bagrema i 100 sadnica primorskoga bora na površini od 1 ha! Sadnja prve „volonterske“ šume u Zadarskoj županiji izvrstan je primjer organiziranog i učinkovitoga volonterskog aktivizma.

Među volonterima bio je i župan Zadarske županije, Božidar Longin, koji je okupljenima dao kratak uvod o važnosti sadnje stabala za čitavu zajednicu. Svoje volonterske knjižice su također dobili i pročelnici Zadarske županije, Daniel Segarić i Krešimir Laštro i pročelnik Grada Zadra, Ivica Katić. Ravnatelji partnerskih ustanova, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA, Vladimir Kovačević i Srednje škole Obrovac, Jurica Ćurko, kao i cijeli projektni tim svojim su pozitivnim primjerom volonterskog rada dodatno pojačali odabrano partnerstvo na projektu.

Druženja i smijeha nije nedostajalo te se akcija pošumljavanja ujedno pretvorila i u akciju druženja. Volontirali su veliki i mali, novi i „stari“ volonteri te su kao nagradu imali zadovoljstvo odrađenim poslom i iskustvom i poznanstvima koje su stekli. Volonteri su na kraju dana spremno izrazili želju za još ovakvih i sličnih volonterskih akcija. U lipnju sljedeće godine, u sklopu projekta „Volonterska šuma“, očekuje nas velika akcija čišćenja rijeke Zrmanje te oslikavanje njene obale, gdje će volonteri moći ponovo pokazati svoj entuzijazam i spremnost za aktivizam.

Akcija pošumljavanja jedan je od primjera volonterskih akcija kojom se želio ispromovirati volonterski angažman i oplemeniti naš životni prostor te ujedno potaknuti ostale organizatore volontiranja da organiziraju slične volonterske akcije u svojim zajednicama.

Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“ započela je u lipnju 2017. godine provedbu projekta „Volonterska šuma - Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva” koji će trajati 18 mjeseci, tj. do kraja studenoga 2018. godine. U provedbi projekta u partnerstvu sudjeluju još 4 institucije i organizacije i to: Srednja škola Obrovac, Udruga socijalnih radnika Zadar - Volonterski centar Zadar, Ekološka udruga Zrmanja i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA.

Projekt za cilj ima povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa, koji uključuju i programe školskog volontiranja te odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije (gradovi Obrovac i Benkovac te općine Novigrad, Posedarje i Poličnik).

Ukupna vrijednost projekta je 759.857,25 kuna, a financiraju ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 100 posto. Projekt se provodi i financira u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

25. travanj 2024 18:22