StoryEditorOCM
RegionalFOTO: SVEČANO U ŽUPI SV. MIHOVILA LIŠANE

"Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika"

Piše Marko Ledenko-Mane
26. studenog 2017. - 17:42
DSC00063.JPG

Euharistijskim slavljem 25. studenog 2017. godine u Vukšiću, koji pripada župi sv. Mihovila Lišane, uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je blagdan svete Kate, koja je nebeska zaštitnica Vukšića. Misno slavlje predvodio je fra Jakov Begonja gvardijan Gospe od zdravlja u Splitu, a u koncelebraciji je bio  župnik fra Luka Banić .

- Draga braćo i sestre, trebate biti čvrsto ukorjenjeni u crkvi Kristovoj i ne dopustite da vas išta odjeli od Isusa Krista, budite svjesni da nad vama uvijek bdije majka Marija.Tad će te biti sigurni za svoju budućnost, svoj ispravan stav prema životu. Razumljivo tu nam najviše treba pomoć naših roditelja, zato roditelji molite Boga, da vam dade duh mudrosti, duh jakosti. Molite da odgajate svoju djecu da bili postojani na putu koji vodi u vječni život, putu Krista, putu evanđelja i putu nauka svete matere crkve.Ovo bi bile poruke današnje svetice i mučenice sv.Kate, ovdje nama u selu Vukšiću i cijelom hrvatskom narodu - rekao je na kraju fra Jakov Begonja

 Poseban pečat dao je crkveni mješoviti zbor iz Vukšića koji je svojim čuvenim tradicionalnim pučkim pjevanjem "Vukšićke mise" oduševio fra Jakova Begonju, nazočne svećenike i vjernike. Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Luka Banić zahvalio je fra Jakovu Begonji,  zboru, kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Vukšića - sv. Kate

U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu srpski pobunjenici su je do temelja minirali i odnijeli su oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate, izgrađena je 1987. godine u blizini stare crkve sv. Kate koja je postala premalena. I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Od stare crkve ostao je zvonik u obliku preslice kao trajni spomen  velikog  zločina. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.  

Poslije završetka mise, cijeli vjernički puk ispred crkve iz duše je zapjevao vukšićku himnu "Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika".

Tekst i foto:

24. travanj 2024 22:17