StoryEditorOCM
RegionalPOKUŠAJ UBOJSTVA

Bivši Mister turizma propucan je sa šest metaka

Piše Katarina Marić Banje/SD
27. studenog 2017. - 15:05
9320146

U kafiću "Maleni" u Srinjinama u nedjelju ujutro vladao je zavjet šutnje.

Noć prije, na raskrižju ispred lokala, hicima iz pištolja izrešetan je 33-godišnji Mario Bečić iz Srinjina, bivši Mister turizma Dalmacije. Ranjeni mladić se nalazi na liječenju u KBC-u Split pod policijskom zaštitom. Za počiniteljem pokušaja ubojstva se traga, policija nije službeno izišla u javnost s podatkom imaju li osumnjičenog. Ranjeni Bečić je izjavio kako ne zna tko ga je izrešetao po nogama, ali sve više se širi priča kako je noćni napadač 30-godišnjak iz Splita, poznat po prijekoj naravi i policijskom dosjeu.

– Nećemo vam ništa kazat, niste morali ni dolazit – odmah s vrata nam ljubazno, ali odlučno kaže nekolicina gostiju u kafiću.

'Izaći će još jači!'

Konobarica koja je radila u nedjelju ujutro nije bila u smjeni dan prije kada se dogodilo propucavanje, tako da ni ona nije imala šta za reći o konkretnom događaju. Dok izlazimo iz kafića, jedan od mladića dobacuje nam:

– Izaći će on iz bolnice još jači!

Mještani također nerado govore o noćnom događaju, ali ipak uspijevamo doznati glavne pretpostavke oko kojih se rekonstruira slijed događaja prije i tijekom ranjavanja.

Preminuo Ridvan Kaqiku zvani Bebek (51) kojeg je pretukao Mister turizma Dalmacije 2005. Mario Bečić - Đoni

Mario Bečić: Trebao sam izbjeći kobni sukob

Večer prije Mario Bečić imao je sukob u jednom od splitskim noćnih klubova, iz kojeg je izišao s ozljedama na glavi. Upravo to ga je, kako pretpostavljaju pojedinci iz Srinjina, koštalo izrešetanih nogu. U subotu poslijepodne bio je u kafiću "Maleni" i oko 18.35 je izišao i krenuo prema svom BMW-u koji je bio parkiran ispred, odmah na raskrižju prema starom kamenolomu, takoreći na samom ulazu u Srinjine iz smjera Splita.

Već je bio mrak, Bečić je prišao svom automobilu, kada je do njega pješice došao maskirani muškarac i ispalio mu u noge šest metaka. Mario pada na kolnik, maskirani bježi, nailazi mještanin koji ranjeniku daje vode, dok drugi poziva policiju. Stižu čak dva vozila Hitne pomoći, u jedno unose teško ranjenog Bečića i voze ga prema Splitu. Policija zaustavlja promet trakom prema Omišu, na kojem je vidljiva lokva krvi i jakna koja je ostala ležati na tlu iza ranjenika. Promet se propušta naizmjenično suprotnim kolničkim trakom dok nije obavljen očevid, a vatrogasci su šmrkom isprali krv s ceste.

Unatoč brojnim prostrijelnim ranama, Mariju Bečiću nije ugrožen život te se već u nedjelju ujutro čuo s obitelji i prijateljima. Nitko od mještana Srinjina ne želi niti nagađati tko je počinitelj. U bolnici je utvrđeno kako je Bečić dobio u svaku nogu po tri metka, ali srećom za njega sve rane su bile prostrijelne i nisu izazvale za život opasne posljedice.

Međutim, kako je Mario Bečić i sam osoba s policijskim dosjeom, napad na njega automatski se povezuje s osobama iz istog miljea. Glavni osumnjičeni u uličnim prepričavanjima je 30-godišnjak poznat po presudi za pokušaj ubojstva i ilegalno posjedovanje oružja. On je bio suprotna strana u sukobu u splitskom lokalu u petak navečer te je trenutno jedini osumnjičenik, za kojim policija traga. Tridesetogodišnjak je u mlađim danima bio poznat po prijekoj, eksplozivnoj naravi, ali se donekle smirio nakon što se oženio i dobio dijete.

Četiri i pol godine zatvora

Sam Mario Bečić je 2012. pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Ridvana Kaqikua u kafiću u Tugarama na Božić 2009. godine. Bečić je najprije bio optužen za ubojstvo, ali je medicinsko vještačenje pokazalo kako sepsa, od koje je Kaqiku preminuo, nije na vrijeme prepoznata u bolnici te su je prekasno počeli liječiti. Sepsa je nastala od udarca nogom u trbuh koji je Bečić zadao sada pokojnom dok je ovaj ležao na podu kafića.

Bečićev odvjetnik uspio je dokazati kako je smrt Ridvana Kaqikua, koja je nastupila 7. siječnja 2010. godine, posljedica nemara prilikom liječenja, a ne samih Bečićevih udaraca. Tijekom suđenja Mario Bečić se branio kako nije namjeravao ubiti Ridvana Kaqikua te da nije nasilnik koji napada iz čista mira.

Titulu Mistera turizma ponio je 2005. godine i u tom se razdoblju bavio manekenstvom.

25. travanj 2024 23:06