StoryEditorOCM
RegionalFOTO: ŽUPNIKU STIGAO KALEŽ VRIJEDAN DESET TISUĆA EURA

„Neki su mrmljali da ne treba tako skup kalež, ali to su kratkovidni ljudi, onome tko vjeruje ništa nije problem!“

Piše Nina Glučina/SD
28. studenog 2017. - 21:50
9319756

- Ovo je dar vjernika njihovoj župi i onome tko vjeruje ništa nije problem. Njihovim doprinosom vino će postati krv Kristova...

- Istina, neki su u crkvi petljali i mrmljali da im ne treba tako skup kalež. Ali, to su kratkovidni ljudi i oni ne vide važnost simbolike ovog kaleža - govori fra Nediljko Šabić, tučepski župnik već 12 godina, dok nam iz kutije vadi novi kalež vrijedan 10.000 eura.

Napravljen je u kombinaciji zlata i srebra i to u obliku Višeslavove krstionice, od koje su originalno ostali stupići, pojašnjava i pokazuje fra Nediljko stupove koji odjeljuju simbole križa, svetog Ante, Majke Božje, svete Kate, svetog Roka i svetog Jure.

U dnu su ugravirane sve tučepske crkve, među ostalim i Male Gospe na tučepskom groblju. Dakle, sve bitne svece i građevine autor Hrvoje Ljubić je objedinio, a tu su i glagoljski natpisi svetaca.

Kalež je dan napraviti povodom 350. godišnjice tučepske Župe sv. Ante, što je umjetnik i upisao s donje strane postolja kaleža, a financiralo ga je 58 Tučepljana, kaže župnik.

Neki su, poslije mise, ali samo ispod glasa, komentirali da „šta je prislano, ni mački nije drago“ misleći na cijenu kaleža, ali većina ga je ipak pohvalila.

Kalež će biti u upotrebi samo nedjeljom, na vjenčanjima i zlatnim pirevima.

27. travanj 2024 02:32