StoryEditorOCM
RegionalVRTULJAK POHOTE: RODITELJI RAZOTKRILI RAZVRATNIKA IZ LUNAPARKA

Žetonima mamio dječake i slao im golišave fotografije

Piše Hajdi Karakaš Jakubin /Jutarnji list
29. studenog 2017. - 23:00
luna park lunapark

Djeca su se silno razveselila kada je sredinom rujna u Viškovo kod Rijeke stigao lunapark. Bili su dani Matejne, tradicionalne proslave u povodu blagdana Svetog Mateja.

Pristigli gosti tri su dana svojim svjetlećim šarenilom animirali kraj nakon čega su svoj lunapark preselili u druge gradove Hrvatske. No, jedan mladić koji radi u lunaparku posebno se zavukao pod kožu nekolicini lokalnih dječaka u dobi od 12, 13 godina, a s kojima je, kako se čini, bio u virtualnom kontaktu još od proljeća. Nakon što je lunapark napustio riječki kraj, on je 6. studenog završio na policiji zbog čak 11 kaznenih djela, pet ih odnosi na nametljivo ponašanje prema školarcima, tri za upoznavanje djece s pornografijom te još tri za prijetnje.

Usvojena žalba

Iako je riječko tužiteljstvo tražilo da se H.B. odredi pritvor, sudac istrage je to odbio, izrekavši 26-godišnjaku mjere opreza u vidu zabrane kontaktiranja s oštećenima uz dodatak obaveznog javljanja u policijsku postaju jednom tjedno u mjestu prebivališta. Kako se DORH na sučevu odluku o puštanju na slobodu žalio, ista je 16. studenoga ukinuta, a nova odluka bit će donesena kroz tjedan dana.

- Mogu samo potvrditi da je žalba DORH-a usvojena te je moj klijent pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane. Koju će novu odluku sud donijeti, vidjet ćemo nakon ročišta, a s obzirom na tajnost postupka ništa vam drugo ne mogu reći – rekao nam je kratko njegov odvjetnik Marko Kuvač.

Kako doznajemo, H.B. (26) iz sisačkog kraja već dulje održava virtualni kontakt s desetak maloljetnika s kojima je razgovarao o svemu, a u slučaj se umiješala riječka policija mjesec dana nakon odlaska lunaparka jer je jedan roditelj slučajno uočio da mu se dijete dopisuje s nepoznatim čovjekom te da se s njim trebao uskoro opet susresti uživo. Ubrzo se uspostavilo da taj dječak nije jedini komunicirao s tim muškarcem.

Pretrage mobitela svoje djece zaprepastile su desetak roditelja koji su u njima, navodno, osim uobičajene komunikacije, uočili i dijelove neprimjerenog, eksplicitnog sadržaja koji je u “grupu na Instagramu preko koje su razgovarali svakodnevno dječaci”, stizao od prokazanog mladića.

Videoklipići

- Mi smo zaprepašteni. Ne znam što da mislim, čime je uopće omađijao djecu. Mogu shvatiti da ih je pridobio dajući im besplatne vožnje u lunaparku jer to su ipak djeca. No, riječ je o djeci u pubertetu kojima je očito bilo zanimljivo da im se šalju, između ostaloga, i videoklipići sa ženama koje se samozadovoljavaju. Klinci su tim dečkom očito postali fascinirani, jer ne znam kako drukčije objasniti nastalu situaciju. Na dnevnoj bazi im je slao poruke tipa: “Ej di si? Šta ima? Šta radiš?”

Ostavljao je dojam da su mu klinci bitni. Stavljao im se na dispoziciju da će im pomoć ako im bilo što zatreba. Lijepo je biti od pomoći, ali za to postoje roditelji, a ne stranac - kaže za Jutarnji jedan od roditelja oštećenih maloljetnika, i sam svjestan da su tom mladiću djeca “servirana kao na pladnju jer blještavilu lunaparka djeca ne odolijevaju”. Kako pak neslužbeno doznajemo, H.B. cijeli niz optužbi odbacuje, ponajviše onu da je dječake htio uznemiriti, i donekle se smatra žrtvom djece tvrdeći da su ona iskoristila njegovu ljubaznost, dobrotu i raspoloživost. Navodno H.B. neke od dječaka sumnjiči da su mu krali žetone za besplatne vožnje iako je, prema tvrdnjama djece, on te žetone njima dao dok uživaju u zajedničkom druženju.

Tijekom, pak, chatanja u virtualnom svijetu H.B. je dječacima slao i svoje fotografije golog torza, a navodno je i od djece tražio njihove slobodnije slike. Pritom ih je cijelo vrijeme obasipao komplimentima o njihovoj ljepoti.

Svim roditeljima je stigla obavijest o njegovom puštanju na slobodu uz izrečenu mjeru zabrane direktnog i indirektnog prilaska djeci, no to im nije nikakva utjeha jer je inicijalni kontakt s djecom bio putem interneta kada im se, navodno, predstavljao kao njihov vršnjak od 12 godina.

Ogorčen na represivni aparat, a večer prije sudske odluke o ukidanju mjere opreza, H.B. je na svom profilu na jednoj društvenoj mreži napisao: “E ovako, previše je problema i neću više ovo koristiti.

Pa ko treba, neka se javi u box za broj, a ko ima, može me dobiti na mobitel.

Brišem profil. Skroz mi je dosta lažnih prijatelja i govana koji se prave da su ti prijatelji, a kad trebaš pomoć, onda nema nikog više”.

21. travanj 2024 15:41