StoryEditorOCM
RegionalU BANJA LUCI RAZVIJEN BIZNIS S PACIJENTIMA IZ HRVATSKE

Jeftinije, a kvalitetnije: I Zadrani zbog niskih cijena zube odlaze popravljati u Republiku Srpsku!

2. prosinca 2017. - 11:55
9328951 (1)

Talijani, Nijemci, Šveđani dolaze popravljati zube u Hrvatsku, a hrvatski građani sve više idu kod stomatologa u Banja Luku, te druge BiH gradove. Najveći razlog je naravno cijena, jer su BiH stomatolozi značajno jeftiniji od svojih hrvatskih kolega, koji su, pak, drastično jeftiniji od zubara u drugim zemljama EU-a, piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Tanja Ćerketa ima ordinaciju "Dento Art" u Banjoj Luci te potvrđuje da redovito u zubarskoj stolici ima Dalmatince.

– Pacijenti naše ordinacije većinom su vaši sugrađani. Najčešće dolaze iz Splita, Makarske, Zagreba i Slavonije.
Pacijenti iz Hrvatske čine 15 posto svih naših pacijenata i oko 50 posto svih pacijenata iz inozemstva. Glavni razlog dolaska je definitivno cijena stomatoloških usluga, odnosno znatno niže cijene u Bosni i Hercegovini u odnosu na Hrvatsku. Da budemo malo jasniji, cijena stomatoloških usluga u Hrvatskoj je dosta niska u odnosu na europske cijene, a kod nas je to još više izraženo. Razlog jako niskih cijena leži u tome što je standard naših građana katastrofalno nizak i valjalo se tome prilagoditi. Hrvati su prepoznali ovu priliku i koriste naše usluge po znatno nižoj cijeni nego kod kuće – kaže doktorica dentalne medicine Tanja Ćerketa.

Koriste li možda lošije materijale, pa je stoga i cijena pristupačnija, pitali smo tamošnje zubare. Svi odgovaraju da su materijali isti kao i u Hrvatskoj, te čak možda i bolji, o čemu svjedoče i komentari na njihovim Facebook stranicama.

– Kvaliteta naših usluga je zajamčena jer se koriste najbolji materijali koji se mogu naći na tržištu. Također, surađujemo s najpoznatijim zubotehničkim laboratorijem u Banjoj Luci što također jamči visok nivo usluga. Dugogodišnje iskustvo, visoko stručno znanje i tehnička osposobljenost, sve je to zbog čega Dalmatinci dolaze – kaže dr. Ćerketa, navodeći da nije samo dobra usluga mamac za pacijente iz Hrvatske.

– Prijatan ambijent, geografska blizina te dobra prometna povezanost također su neki od faktora zbog koji se ljudi iz vaše zemlje odlučuju doći kod nas. Banja Luka je također siguran i otvoren grad s jako niskom stopom kriminala, te s mnogo turističkog sadržaja. Tu je još dosta kvalitetnoga hotelskog i pansionskog smještaja, s relativno povoljnim cijenama. Naša velika prednost je i to što svim svojim pacijentima, koji rade velike stomatološke "radove", dajemo besplatan smještaj za vrijeme boravka kod nas – kaže Ćerketa, navodeći da pacijenti iz Dalmacije šalju maslinovo ulje, a iz Slavonije dobivaju kobasice i kulen. To je za nas, kaže Ćerketa, najveća potvrda da dobro radimo svoj posao.

I u banjolučkoj ordinaciji "Simić Dent" potvđuju nam navalu pacijenata iz Hrvatske, navodeći da su najveći razlog dolaska – cijene.

Kako bi udovoljili hrvatskim građanima Banjolučani su osmislili ponudu za Dalmatince koji dolaze zbog stomatoloških usluga u Republiku Srpsku.

– Naša ordinacija osigurava apartmanski smještaj u centru grada, prijevoz od/do aerodroma ili autobusne stanice, osobnog vodiča, lokalni broj i mobitel kako bi pacijenti mogli biti u kontaktu s ordinacijom, osobnog taksista, te 24-satnu uslugu – navode iz "Simić Denta".

I u ostalim ordinacijama Republike Srpske ima dosta Dalmatinaca, međutim, u nekoliko ordinacija u Hercegovini nam je potvrđeno da im Splićani, Zadrani, Dubrovčani ili Šibenčani i nisu baš česti gosti.

– Moram vas razočarati jer mi nemamo pacijenata iz Dalmacije. Žao mi je što vam ne mogu dati informacije potrebne za vaše novine – kazali su u mostarskoj stomatološkoj poliklinici "Jurišić".

Cijene u Hercegovini i Republici Srpskoj su slične, pa ostaje nepoznato zbog čega se Hrvati baš odlučuju za Banja Luku.

USPOREDBA CIJENA

Metalkeramička krunica

1400 kuna u Hrvatskoj, 640 kuna u Banja Luci

Cirkon – keramička krunica

2000-2200 kuna u Hrvatskoj, 1250 u Banja Luci

Keramička ljuska (Veneer)

2000 kuna u Hrvatskoj, 1300 u Banja Luci

Implantat (i prateće nadogradnje)

Između 8 i 10 tisuća kuna u Hrvatskoj, u Banja Luci oko 5-6 tisuća kuna

Komplicirano vađenje zuba

400 u Hrvatskoj, 250 u Banja Luci

Apikotomija

1000 kuna u Hrvatskoj, 700 kuna u Banja Luci

Izbjeljivanje zubi

2000 do 2500 u Hrvatskoj, 1000 do 1500 u Banja Luci

Operacija sinusa

4500 u Hrvatskoj, 2000 u Banja Luci

Prvi pregled

150-200 kuna u Hrvatskoj, u Banja Luci besplatno

Skidanje kamenca

250- 300 kn u Hrvatskoj, 100 kn u Banja Luci

 

Moguće je blago odstupanje u cijenama jer smo usporedili nekoliko banjolučkih, te nekoliko dalmatinskih stomatoloških ordinacija i poliklinika.

18. travanj 2024 21:21