StoryEditorOCM
RegionalVIDEO: JESU LI POLICAJCI I STOTINE SVJEDOKA 1997. NA PAGU VIDJELI NLO?

'Imalo je neki rep i ostavljalo svjetlost dok je išlo. Vidi koliko aviona ima i koliko kruže. Čitava eskadrila...'

Piše 100POSTO.HR
13. prosinca 2017. - 22:55
pag

Prošlo je točno dvadeset godina od događaja poznatog kao slučaj 'Paški NLO'. Stotine ljudi, ali i brojne policijske patrole na širem području, svjedočili su tog 13. prosinca 1997. čudnim pojavama na nebu. One su najprije zamijećena iznad Paga, a zatim i na širem području Zadarske i Ličko-senjske županije.

O 'neobičnoj svjetlosti' su javljali očevici i iduća dva dana. Svi su pričali identičnu priču. Govorili su da se svjetlo micalo lijevo-desno i gore-dolje, brzim, nepravilnim pokretima.

Iz audio komunikacije policijskih ophodnji s paškog i podvelebitskog područja moglo se čuti da su i policajci na dužnosti vidjeli nešto neobično. O tome su komunicirali putem radioveze:

"Reci mi je li to imalo neki rep i ostavljalo svjetlost dok je išlo?"

"Kao da se proljeva žar."

"To smo i mi vidjeli."

"Znači i više se puta ponovilo danas jer mi smo pratili kad smo primijetili odozgo negdje u blizini Mjeseca. Od tamo se spustilo."

 

"Je l' sad dosta nisko prema... prema zemlji doli?"

"A evo, odavde gledajući od nas, ja ne znan da l' ima dvista metara od zemlje"

"Još se vidi. Vrlo, vrlo je blizu zemlji i žarko crvene boje, maksimalno žarko crvene boje. Što je bliže zemlji, to je više crvenila"

"Pratimo neke čudne pojave"

 

Aj' gledaj 10-ak minuta pa ćeš vidjeti koliko aviona ima i koliko kruže. Ima čitava eskadrila...

Na kraju su poručili iz operative Policijske postaje Pag:

"Nemojte više o tome preko veze. Najvjerojatnije je riječ o vojnoj vježbi. Prekinite razgovor o tome."

Jedno od kasnijih objašnjenja astronoma je da se radilo o kristalićima u atmosferi kroz koje se prelamalo svjetlo. Iz Hidrometeorološkog zavoda su rekli da se moglo raditi o meteorološkom balonu. No, čudno je što je svjetlost viđena kroz nekoliko dana.

Postoji policijski zapisnik svjetlećeg letećeg objekta iz '60-ih

Kronološki iskazi svjedoka o neobičnim pojavama NLO-a na Pagu vraćaju još u davne šezdesete. Prva ozbiljnija, zabilježena, pojava desila se 1960. tijekom poslijepodneva sjeveroistočno od samog grada Paga. Tada je viđen svjetleći leteći objekt, trokutastog oblika, koji je isijavao čudnu svjetlost. Ovom događaju svjedočilo je tridesetak mještana grada Paga, a postoji i policijski zapisnik tog događaja. 

Od '90-ih je učestalost neobičnih pojava na otoku sve veća, a misterij potpiruje maštu i brojnih šaljivaca koji stavljaju svoje video uratke 'NLO-a' na YouTube.

Kamen unutar Paškog trokuta bio je izložen ekstremnim temperaturama

Na Pagu još jednu dimenziju mističnosti daje i čuveni Paški trokut. To je megalitski otisak u obliku jednakokračnih trokuta u blizini Novalje. Trokut je otkrio geodet Zdenko Grbavac 1999. na brdu Tusto čelo prilikom obavljanja geodetskih poslova za lokaciju kamenoloma. Svoje otkriće je objavio medijima, što je privuklo pažnju turista, znatiželjnika, znastvenika i ufologa. Struktura kamenja koja se nalaze u trokutu drugačija su od kamena koji se nalazi van trokuta.

Prema istraživanjima geologa Stjepana Zvonarića, kamen unutar trokuta kada se izloži ultraljubičastim zrakama daje crvenu fosforenciju, što znači da je kamen unutar trokuta bio izložen ekstremnim temperaturama u prošlosti. Slična svojstva nisu pronađena ni u jednom kamenu u bližoj okolici paškog trokuta. Otkriće paškog trokuta 1999. godine izazvalo je pravu senzaciju kod hrvatskih ufologista, a mjesto je posjetilo prema nekim procjenama više od pola milijuna radoznalaca i turista, osobito nakon reportaža o misterioznim svjetilima koja su je pojavljivala u to vrijeme. 

 

Što god bilo, nekad je zanimljivo misliti da nismo sami, zar ne?

 

 

24. travanj 2024 07:47