StoryEditorOCM
RegionalFOTO: BOŽIĆNA BICIKLIJADA 2017.

Tomislav Bilosnić: Ne mogu vjerovati - držim nagradni bicikl u ruci i još mi nije jasno, ovo je prvi put u životu da sam nešto dobio

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
27. prosinca 2017. - 09:36
IMG_0004.JPG

Najljepši momenti virskih biciklijada su oni neočekivani, nenadani i puni emocija. Božićna biciklijada Zadar - Vir, dvadeset i druga po redu, bila je takva za Zadranina Tomislava Bilosnića. Bio je puno puta, ni sam se ne može sjetiti koliko, ali tu je od prvog izdanja. Tek sada, godinama kasnije, poljubila ga je i sreća.

Bio je 199. prijavljeni od 300-tinjak sudionika, a taj je broj izvukao zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić kada je došao red na posljednju i najvrjedniju nagradu - Mountain Bike od 3.500 kuna.

„Ne mogu vjerovati. Držim nagradni bicikl u ruci i još mi nije jasno. Ovo je prvi put u životu da sam nešto dobio", bio je gotovo omamljen od sreće 50-godišnji djelatnik MORH-a.

Došao je na Vir s djecom, 15-godišnjom Petrom i dvije godine mlađim Markom kojega se sjećamo kao jednog od prvih dobitnika bicikla na Viru, tada u kategoriji najmlađih.

„Volimo dolaziti na Vir i voziti bicikl jer sam već gotovo 30 godina biciklistički aktivan, ali ovo je stvarno veliko iznenađenje. Kući se vraćamo potpuno sretni", kazao nam je još Bilosnić.

Kako je to običaj na tradicionalnoj virskoj biciklijadi, kompletima biciklističke opreme razveselilo se još 12-ero sretnih dobitnika: Jožica Omejec, Rio Kraljević, Petar Milin, Vice Bugarija, Damir Marnika, Pavlo Grgić, Šime Salić, Mišo Volarević, Stipe Grbić, Vice Buljat, Roko Markulin i Enzo Peričić.

Najmlađi sudionik 22. biciklijade Zadar - Vir bio je 6-godišnji Maj Ivaniš, dok je najstariji uz legendarnog zadarskog biciklistu Šimu Bajla bio 80-godišnji Ive Škara. I dok je šjor Šime, kao i uvijek, simbolički došao podržati ideju biciklističkog eventa te odvozio start utrke, motivirani i energični Škara potegao je znatno više.

„Vozim ovu biciklijadu skoro svaki put, pogotovo kada je lijepo vrijeme kao sada. Biciklizmom se bavim još od mladosti, bicikl je moj stari prijatelj", kaže nam Škara.

Iako voli i podržava svako biciklističko okupljanje kao poželjan oblik rekreacije i sportskog načina života, virsko druženje je ipak posebno.

„Virska biciklijada je najkvalitetnija biciklistička rekreacija u Zadarskoj županiji. Organizacija je uvijek sjajna, a svojim ciljem ispunjava ideju druženja i zdravlja. To je, mislim, najvažnije od svega", ističe nekadašnji tehnolog i šef proizvodnih pogona u više zadarskih tvrtki.

Poručio je još nešto:

„Imam 80 godina, što je prilično mnogo, ali želim živjeti punim plućima dok god mogu. U mojim godinama iznimno je važno uvijek napraviti korak više nego što se može, jer je to snaga za bilo koji korak. Zato podržavam ovu biciklijadu od Zadra do Vira punim srcem", zaključio je suštinski opisujući smisao zdravog življenja.

Najveći biciklistički i obiteljski rekreativni happening u Zadarskoj županiji sjajno je organiziralo poduzeće „Vir turizam" u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar", virskim općinskim poduzećima „Čisti otok", „Vir zaštita" i „Vir održavanje", zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar - Vir.

Božićna biciklijada Zadar - Vir vozila se 26. prosinca sa startom u podne na Branimirovoj obali u Zadru i ciljem na virskoj rivi. Svi sudionici biciklijade po dolasku na Vir uživali su u dobrom fažolu kojega su pripremili kuhari restorana „Kotarina", kao i u okrjepi grožđem, narančama, kruškama, fritulama, kroštulama i slatkišima, a sjajnu zabavu i podršku s koncertne bine pružio je zadarski bend „Vista".

Pečat organizaciji tradicionalne biciklijade dala je sudjelovanjem direktorica „Vir turizma" Kristina Perić, kao i event menadžerice „Vir turizma" Nina Jovanović i Darija Zrilić, te voditelj Turističke agencije „Vir turizam" Mate Čulina uz sve druge djelatnike iz komunalnog sustava Općine Vir.

 

NA BICIKLIJADI PRVI PUT I LIJEPE BLIZANKE BOJANA I NIKA

 

Svega je bilo na 22. održane biciklijade Zadar - Vir unazad šest godina, ali blizanke, koliko nas sjećanje i vid služe, još nikad nisu sudjelovale na tradicionalnom okupljanju ljubitelja biciklizma i rekreacije. Sve dosad. Bojana i Nika Hajdić, 39-godišnje turističke komunikologinje iz Zadra, prve su sestre čija nas je ljepota pri fotografiranju dvostruko darivala.

Bojana je vozila već jednom prošle godine, a sada je uspjela nagovoriti i Niku.

„Ne bih inače došla", kaže nam Nika. Obje su, zato, impresionirane na isti način.

„Volimo sportske aktivnosti, druženja i posebno biciklizam. Uživale smo u opuštenoj vožnji uz prirodu i pogledu na krajolik", kažu nam. Kako su se uspjele nagledati i otoka Vira, pitali smo za dojam, a odgovor je pravi, marketinški od turističkih stručnjakinja.

„Vir nam se sviđa. Zaista je lijepo uređen, a atmosfera je prava blagdanska. Nosi poruku turističkog mjesta", kazale su Bojana i Nika.

 

DOSAD 6.000 SUDIONIKA NA BICIKLIJADI ZADAR – VIR


 

S 330 prijavljenih za tradicionalnu Božićnu biciklijadu 2017. broj sudionika svih dosadašnjih biciklijada na Viru popeo se na okruglih 6.000 biciklista i zaljubljenika u rekreativni biciklizam. Na Viru su bili biciklistički entuzijasti iz svih mjesta Zadarske županije, cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke itd. Rekordna je 20. biciklijada održana 18. travnja ove godine kada je vozilo 1.007 rekreativaca i biciklista.


 

25. travanj 2024 20:55