StoryEditorOCM
RegionalLIČKI BANKOMAT

Novog šefa Nacionalnog parka čeka odabir terenca vrijednog 300.000 kuna bez PDV-a: 'Nije to za ravnatelja, to je za radnike i goste'

Piše Tomislav Mamić / JL
9. siječnja 2018. - 12:47
zzz

SUV crossover, dizelaš, sa šest brzina. Automobil s najmanje 130 konja, dužine između 4440 i 4500 milimetara, širok do metar i devedeset i visok ne više od metar i šezdeset pet.

U njega mora stati maksimalno pet osoba, mora imati aluminijske nosače na krovovima i aluminijske naplatke od 18 cola.

Radiouređaj pak mora imati “bluetoot hands free”, osvrtna ogledala moraju biti električni podesiva i preklopiva. Vozilo neka bude bijele boje.

Ovakav je troškovnik za novo vozilo u sustavu Nacionalnog parka Plitvička jezera uprava te javne ustanove raspisala 27. prosinca 2017., a iako se na prvu čini da se traži u dobroj mjeri osnovni model sve popularnijih crossovera, njegova procijenjena vrijednost je prema natječajnoj dokumentaciji poprilično paprena.

Naime, oni koji su pisali troškovnik novo vozilo procijenili su na čak 300 tisuća kuna bez plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Radili se o slučajnom tipfeleru, kao u stavci “radiouređaj s bluetoot hand free”, pitanje je na koje jučer odgovor nije bio poznat.

No poznato je, prema natječajnoj dokumentaciji, da se uz ovo vozilo nabavljaju još tri vozila.

Radi se o jednom osobnom vozilu s pogonom na sva četiri kotača, čija je ukupno procijenjena vrijednost 90 tisuća kuna, te o dva kombi vozila koji su pak procijenjeni na 280 tisuća kuna. Ni u te procjene vrijednosti nije uračunat PDV.

Ne traže najnižu cijenu

Natječaj je otvoren do 12. siječnja do 12 sati, ponude se mogu poslati i elektroničkom poštom, a prilikom odabira neće se gledati najniža, već ekonomski najisplativija cijena.

Zbog čega NP Plitvička jezera nabavljaju vozila procijenjena na ukupno 670 tisuća kuna pitanja su na koja će morati dati odgovor i novi ravnatelj Plitvica Tomislav Kovačević koji je na to mjesto imenovan 3. siječnja i zbog kojeg je i puklo u odnosima na relaciji ličkog HDZ-a predvođenim Darkom Milinovićem s jedne te premijera Andreja Plenkovića i resornog ministra Tomislava Ćorića s druge strane.

Samo slijede proceduru

Antonija Dujmović, v.d. ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera kojoj nije produljen mandat i u čijem je mandatu raspisan natječaj, kaže da su natječaj za nova vozila raspisali zbog procedure.

- Taj natječaj je trebao biti raspisan do kraja godine i mi smo ga raspisali - rekla nam je Dujmović.

Nabavljaju li se vozila, posebno SUV, za ravnatelja ili za neke druge potrebe, pitali smo.

- A ne, ne. Ne radi se o vozilu za ravnatelja, već za radnike Parka i njihove goste. Odluka o odabiru još nije donesena, a tu odluku donijet će novi ravnatelj koji je na to mjesto imenovan 3. siječnja ove godine - rekla nam je kratko Dujmović. V.d. ravnateljice Nacionalnog parka Plitvička jezera kojoj nije produljen mandat osoba je zbog koje se lome koplja između Darka Milinovića, prvog čovjeka ličkog HDZ-a, i premijera Plenkovića.

Ovo nije prvi put da ova javna ustanova pokušava kupiti terence.

Prije više od pet godina tadašnja ravnateljica Lidija Bertović pokušala je nabaviti terenac s najmanje 250 konjskih snaga, sjedalima od kože, zatamnjenim staklima i zvučnim oglašavanjem u slučaju prelaska pune crte tijekom vožnje, čija je cijena procijenjena na 400 tisuća kuna. No samo nekoliko dana nakon objave tog natječaja tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović donio je odluku o obustavi nabave. L. Bertović poslije opravdavala da vozilo nabavlja “za VIP delegacije i izaslanstva koja su česti gosti Nacionalnog parka”.

18. travanj 2024 20:07